Kedvezőtlen a széljárás a repülő taxiknak a párizsi olimpián   

Szerző: | 2024. április. 5. | Innováció, Makronóm Morzsa, Társadalom, Technológia

A 2024-es párizsi olimpiai játékokon ugyancsak kétséges, hogy a levegőben taxik fognak repkedni. Kevésbé a technikai problémák, mint inkább a biztonsági engedélyek megszerzésének a nehézségei hátráltatják a megjelenésüket. Pedig milyen nagyszerű élmény lett volna, ha egyik sporteseményről a másikra utazhattunk volna légi taxival!  

Taxik repülnek a fény városa felett, miközben a nemzetközi sport krémje az olimpiai érmekért küzd – erről valószínűleg le kell tenniük még azoknak is, akik tudják, hogy az idő pénz, és hajlandók mélyen a zsebükbe nyúlni ezért a szolgáltatásért. A francia állam és az Île-de-France régió már évek óta ezt a futurisztikus látomását szövögeti, amely szerint 2024 nyarára egy új, elektromos közlekedési eszközzel lehet közlekedni az olimpián. De – tisztázta a brüsszeli Politico – ez nem fog megvalósulni.   

Biztonságtudatos ágazat  

Az Európa ügyeivel foglalkozó oldal, a Volocopter a párizsi projektben jelenleg legjobban előrehaladott német gyártó nehézségeinek szentelt cikkében kifejtette:

Nem arról van szó, hogy ez a típusú repülőgép nem létezik – a technológia igenis megvan –, de a szükséges engedélyek megszerzése nagyon hosszú időt vesz igénybe egy olyan biztonságtudatos ágazatban, mint a repülés.”

A projekt az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) által kiadott tanúsítványtól függ, de a francia közlekedési minisztériumnak is zöld utat kell adnia a repülőgép felszállásához. A kedvezőtlen jelzések azonban megszaporodtak. A legutóbbi, 2023 novemberében és decemberében lefolytatott nyilvános vizsgálatot követően februárban kiadott vélemény sem töltötte el derűlátással a gyártó céget.   

Zavaró zaj   

Az AESA Politico által idézett forrása arról beszélt, hogy a már benyújtott hat pályázat közül az elsőt 2025-re engedélyezhetik, ami ugye nem az idei olimpia ideje. A repülő taxik közül eddig csak egy típus kapott zöld utat, de ez egy olyan repülőgép, amely nem tud függőlegesen fel- és leszállni, ami a városokban való használat elengedhetetlen feltétele – magyarázta az amerikai online oldal.   

Hogyan néznek ki az Uber jövőbeli repülő taxijai?  

Az Uber taxivállalkozás 2016 óta tervezi, hogy meghódítja az eget. Az eltelt időszakban időről időre felbukkant egy hír, amely azt sugallta, hogy ez a terv most már hamarosan valósággá válik, és a városokban röpködhetünk taxival. Aztán jött a csend és a várakozás.    

Az Uber korábban azt ígérte, hogy 2023-ra légitaxi-hálózatot indít. Több mint három éve a Las Vegas-i Consumer Electronic Show-n (CES) jelentette be, hogy a Hyundai dél-koreai autógyártóval partnerséget kötött repülő taxik gyártására. A szerkezet prototípusa akkor közkézen forgott, aztán az amerikai vállalat is rájött, hogy számtalan problémát meg kell még oldani.  

Hogy néznek ki ezek a Hyundai által készített új gépek? A teljesen elektromos SA–1 négy utas befogadására lesz képes, az utazósebessége pedig 290 km/óra lesz. „Egy drónhoz hasonlóan függőlegesen tudna fel- és leszállni, így kifutópálya nélkül is működőképes lenne” – magyarázta akkor a CNBC amerikai tévécsatorna. A járművek kezdetben pilóta által irányítottak lesznek, de a Fortune amerikai magazin szerint idővel autonómmá válhatnak.  

Bár az Ubernek korábban is voltak partnerségei olyan repülőgépgyártó cégekkel, mint a Boeing és az Aurora, az Uber Elevate vezetője, Eric Allison szerint a Hyundaijal való társulás nagy előrelépés: „Meggyőződésünk, hogy a Hyundainak megvannak azok a képességei, amelyekkel az Uber számára olyan sebességgel tud majd légi járműveket építeni, amilyenre eddig még nem volt példa a repülőgépiparban. Azzal, hogy a gyártó megbízható, kiváló minőségű repülőgépeket gyárt nagy mennyiségben, hozzájárulhat az egy utasra jutó költségek csökkentéséhez.”   

Mint a CNBC rámutatott, a taxivállalatnak az a célja ezzel a projekttel, hogy kiterjessze a hatókörét a nagyvárosokban, felgyorsítva a városi közlekedést, „összekapcsolva a városközpontokat a külvárosokkal, köszönhetően a repülő taxiknak, amelyeknek el kell kerülniük a forgalmi dugók okozta problémákat, mivel körülbelül 300 és 600 méter magasságban fognak repülni”. Az eddigi tervek szerint az első légi taxikat az amerikai Dallasban és Los Angelesben, valamint az ausztráliai Melbourne-ben indítanák be. De erre még várni kell.   

Nem a biztonság az egyetlen akadály a légi taxik előtt. A francia környezetvédelmi hatóság 65 decibeles zajt mért egy ilyen közlekedési eszköz által kibocsátott repülés közben, és arra a következtetésre jutott, hogy nem olyan csendes, mint amilyennek ígérték. Ezt a megállapítást némileg cáfolja a Volocopter vezérigazgatója, Dirk Hoke, aki azt állította, hogy két beszélgető embert nem tudna zavarni a légi jármű zaja.   

Csak elszántan  

A párizsi repülőterek üzemeltetője az eddigi akadályok ellenére elszántnak mutatta magát, hogy az olimpiai játékok idején sikerrel zárja le repülő taxis kísérletét. A Politico által idézett szakértők szerint még mindig lehetséges, hogy „a Volocopter a franciák különleges engedélyével előre meghatározott és szigorúan ellenőrzött útvonalakon, előre kiválasztott, nem fizető utasokkal, például hírességekkel, sportolókkal és valószínűleg újságírókkal repülhet”. Ez Dirk Hoke reménye, aztán kevesebb mint négy hónap múlva meglátjuk, hogy mi teljesült ebből.  

Az Airbus beszállt a légi taxik versenyébe  

Az európai repülőgépgyártó vállalat, az Airbus, hogy ne maradjon le a Hyundai és más, a függőlegesen fel- és leszálló elektromos járművek (eVTOL) piacára belépő startupok mögött, bemutatta a CityAirbus NextGent. A „felszállás és utazás koncepciót” alkalmazó óriáscég úgy véli, a prototípus tökéletes lesz a városok és külvárosok légi közlekedésére.  

A CitiAirbus NextGen 12 méter szárnyfesztávolságával korántsem kicsi, de rögzített szárnyait és V alakú farokrészét az Airbus szerint a csendes repülés jegyében tervezték. A forma azt is lehetővé teszi, hogy elérje a 120 km/órás utazósebességet – írta a Carscoops.   

A prototípust nyolc elektromos meghajtású légcsavar segíti abban, hogy függőlegesen felemelkedjen a földről, és vízszintesen mozogjon a levegőben. Az Airbus 80 kilométeres hatótávolságot céloz meg. Ez – állításuk szerint – ideális lesz a nagyvárosokban való használatra. Az üzemeltetési konfiguráció egy pilótát foglal magában, akit három utas kísér, akik a kabin hátsó részében ülnek.  

„A CityAirbus NextGen bevezetése fontos és nagyon is valós lépés, amelyet a fejlett légi mobilitás, a jövő terméke és piaca felé teszünk” – mondta Balkiz Sarihan, az Airbus városi mobilitásért felelős vezetője. A CityAirbus NextGen mellett a vállalat megragadta az alkalmat, hogy bemutassa a világnak a németországi Donauwörth tesztközpontját. A helyszínt az eVTOL-ok rendszereinek tesztelésére szánják.  

A tavaly december óta üzemelő létesítményt a CityAirbus NextGen első repülésének előkészítésére használják, amelyre várhatóan még az idén sor kerül. A vállalat az eVTOL elektromos motorjainak, rotorjainak, repülésvezérlőinek, avionikájának és egyéb rendszereinek tesztelését tervezi.   

Az Airbus elkötelezett a legmagasabb biztonsági előírások betartása mellett, és a szabályozó hatóságokkal együttműködve biztosítja, hogy a CityAirbus NextGen készen álljon az utasok szállítására. Bár automatizált repülési üzemmóddal szerelik fel, a kezdeti repüléseket pilóta végzi majd, hogy megbizonyosodjon a technológia felelősségteljes alkalmazhatóságáról.  

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn