A gazdasági háborúban is minden úgy kezdődik, hogy visszalőttek  

Szerző: | 2024. május. 2. | Geopolitika, Háború, Szankciók

Olaszország háborog azon, hogy az Ariston oroszországi eszközeit a Gazprom leányvállalatának ideiglenes irányítása alá helyezték, amely megkapta a Bosch termelési létesítményeit is. E két konszern oroszországi gyáraiban a tevékenységet még az ukrajnai invázió indulása után függesztették fel. Amerika pedig azon morcoghat, hogy az oroszok befagyasztották a JPMorgan Chase bank majdnem félmilliárd dollárját. Persze az USA meg jóváhagyta ötmilliárdnyi orosz vagyon elkobzását. 

Vlagyimir Putyin aláírta a szükséges rendeletet, amivel az Ariston és a BSH Hausgeräte orosz részlegeit a Gazprom Household Systems (az orosz nagyvállalat leánycége, az ország legnagyobb gázberendezés- és villanytűzhelygyártója) ideiglenes irányítása alá helyezték. Az Ariston Thermo Rus viszont az olasz Ariston Holding vállalathoz tartozott, amelyet még 2002-ben jegyeztek be Szentpétervár mellett, és szintén a háztartási elektromos készülékek készítésére szakosodott. Mindkét cég a tevékenységét gyakorlatilag befagyasztotta a hadműveletek elindítása után. 

A Gazprom ellenőrzése alá került a BSH Hausgeräte GmbH (a német Bosch cég leányvállalata) tulajdonában lévő BSH Household Appliances is, amelyet még 2005-ben jegyeztek be Petergofban (Petrodvorecben). Tavaly a bevétele 92 százalékkal csökkent – 2 milliárd rubelre. 2022-ben a Boschnak hét gyártóüzeme volt Oroszországban, a német vezetés pedig két éve próbál vevőt találni létesítményeire. Néhány gyárat sikerült átadniuk orosz vállalkozóknak, de a termelőkapacitásuk jelentős része még mindig inaktív.  

Olaszország felháborodott a döntésen, hogy a társaságokat a Gazpromra bízzák. Még Alekszej Paramonov orosz nagykövetet is berendelte Antonio Tajani külügyminiszter. Az orosz lapok beismerik, hogy az események hátterében az áll, hogy az Egyesült Államok képviselőháza jóváhagyta az orosz vagyon Ukrajna javára történő elkobzását. Ez csak ötmilliárd dollárt tesz ki, és a lépésről még Elvira Nabiullina, az orosz jegybank vezetője is megjegyezte, hogy Washington döntésének nincs kellemetlen következménye az ország pénzügyi stabilitására. Az intézkedés azonban mintát adhat Európának, ahol majdnem 300 milliárdnyi vagyon van befagyasztva. A G7-ben már tárgyalnak ezen pénzeszközök felhasználásáról, ám ennek érdekessége, hogy a szervezetben idén Olaszország tölti be az elnökséget. 

Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács alelnöke, akire a harciasabb üzenetek kimondását szokták bízni a Telegram-csatornáján azt írta, hogy Moszkva fájdalmas választ fog adni Washingtonnak. Azt javasolta, hogy

„alkossanak jogszabályokat a barátságtalan országokból származó emberek vagyonának elkobzásának lehetőségéről”.  

Az orosz szakértők úgy vélik, hogy a két külföldi cég irányításának az átadása a Gazpromnak nemcsak az ország gazdasági, hanem a társadalmi helyzetére is jótékony hatással lesz. A vállalkozások tevékenységének újraindítása több munkahelyet teremt, a Gazprom további termelési kapacitásokhoz jut hozzá, emellett a hazai kínálat is bővülhet.  

A Bosch német menedzserei ugyan igyekeztek sürgősen vevőt találni az összetett eszközökre, de nem minden esetben jártak sikerrel. Az oroszok az egyetlen helyes megoldásnak a helyi cégek javára való fájdalommentes vagyonátruházást tartják . Ahogy nyilatkoztak: „minden civilizált módon történik: a külföldi tulajdonosok nem veszítik el a létesítményeikhez való jogukat, de megfosztják őket egyes irányítási funkcióktól. Oroszország pedig profitál ebből az eredményből.”

Ezzel vissza is utasítják a nyugatiak vagyonlopási vádjait.  

A JPMorgan Chase bank esete 

Persze a mai hibrid hadviselés korában, amikor a gazdaság is fegyverré válik, nehéz eldönteni, hogy egy külföldi vállalattal szembeni barátságtalan lépés vajon valóban egy adott esetre adott reakció-e. Mindenesetrea vagyonelkobzással, a -lefoglalásokkal, a szankciókkal is úgy vannak a felek, mintha rakétát lőnének a másikra – azaz kötelező rá felelni.  

A Szohu című kínai kiadvány a JPMorgan Chase esetét már úgy adta el, hogy „Oroszország a vagyon befagyasztásával válaszolt a Nyugatnak”

A kínaiak tehát már egyenesen úgy fogalmaztak, hogy az orosz bíróság, miután látta, hogy a bank elhagyni készül Oroszországot, úgy döntött, hogy befagyasztja az országban lévő összes vagyonát, beleértve a konglomerátum orosz „lányának” részvényeit is, kilátástalan helyzetbe hozva az Egyesült Államokat. Azt állítva ezzel, hogy ez az orosz vagyon befagyasztására adott amerikai válasz volt. Ahogy a Szohu írja, az Egyesült Államok rosszul számolt,

hiszen Moszkva nem olyan puhány, mint Tokió.  

Persze az eset egy kicsit régebbre nyúlik vissza. Miután az USA szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, a JPMorgan Chase mintegy 439 millió dollárt utalt át az orosz VTB Bank számlájáról egy speciális belső zárolt számlára. Az amerikai hitelintézet jelezte, hogy a törvényeik szerint nem utalhatja át a kért összeget az orosz banknak.  

Ráadásul, miután a VTB-t szankciók alá helyezték, a német hatóságok eltávolították az oroszokat a VTB Bank Europe vezetéséből. A hitelintézet európai leányvállalatának éves közgyűlése a bank 2023. április 1-jétől történő felszámolásáról döntött,és megtiltotta korábbi leányvállalatának a márka használatát, így a VTB Europe neve Ost-West Handelsbank lett. 

A VTB természetesen nem hagyta annyiban: még március első felében a Szentpétervári és a Leningrádi Régió választott bíróságához fordult kártérítés behajtása miatt a JPMorgan Chase kilenc struktúrája, köztük az orosz leányvállalat, a JPMorgan Bank International terhére.  

A JPMorgan Chase viszont New Yorkban indított pert a VTB ellen, azzal érvelve, hogy az oroszok egy amerikai bankban történő számlanyitáskor beleegyeztek a szabályokba, amelyek tartalmazzák a szankciók miatti számlák befagyasztásának a lehetőségét, és azt is megkövetelik, hogy a vitás kérdéseket csak New Yorkban oldják meg.  

Mindenesetre a szentpétervári és a leningrádi döntőbíróság április végével helyt adott a VTB ideiglenes intézkedések meghozatalára irányuló kérésének, beleértve a JPMorgan Limitedhez tartozó oroszországi JPMorgan-struktúrák pénzeszközeinek, értékpapírjainak és részvényeinek lefoglalását.  

Márpedig az ilyen kirívó eset nem maradhat válasz nélkül… 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn