Kudarcot vallott a kockázatmentesítés – Érdemben nem csökkent Németország Kína-függősége   

Szerző: | 2024. április. 11. | Geopolitika, Technológia, Világgazdaság

Németország Kínától való függősége néhány termék esetében még növekedett is, így egyáltalán nem mondható el, hogy jó úton halad a kockázatmentesítés. Olaf Scholz kínai látogatására fontos tisztviselőket is magával visz, ami jelzi, hogy Peking továbbra is fontos maradhat Berlin számára.  

A német gazdaság még mindig számos termék és nyersanyag tekintetében erősen függ Kínától, a diverzifikációs törekvései ellenére – mutatta ki a German Economic Institute tanulmánya. Míg a távol-keleti országból érkező import összességében közel ötödével csökkent 2022 és 2023 között, az olyan termékcsoportok, amelyek több mint fele Kínából származik – ideértve a vegyi anyagokat, a számítógépeket és a napelemeket – alig változott. 

Néhány esetben, mint a gyógyszerek, a ritkaföldfémek, a szkandium vagy az ittrium behozatala terén 

Németország függősége még növekedett is! 

„Egyértelmű strukturális kockázatmentesítésről – az importcsökkentés további jelentős visszaesése értelmében – tehát még nem beszélhetünk” – állapítja meg a tanulmány. Mintegy 73 termékcsoport került le azon áruk listájáról, amelyek esetében Németország nagymértékben Kínára támaszkodik, de nagyjából ugyanannyi új kerül a helyükre, így ezek száma 213-ról csak kismértékben, 200-ra csökkent. 

A tanulmányt Olaf Scholz kancellár április 15–16-i kínai látogatását megelőzően tették közzé, mivel a vállalatok az ázsiai piachoz való méltányosabb hozzáférést sürgetik, Európa pedig amiatt aggódik, hogy a kínai többletkapacitás következtében nehogy a saját piacát elárasszák a keleti országból érkező termékek. 

A vizit Scholz első kínai útja lesz a német Kína-stratégia tavalyi kidolgozása óta,  

amely a kockázatmentesítést sürgeti a világ második legnagyobb gazdaságának való kitettség csökkentése érdekében.  

Ez azonban nem fogalmazott meg egyértelműen konkrét vagy kötelező intézkedéseket. 

Németország egyre inkább óvakodik attól, hogy egy olyan országhoz kösse magát, amelyet egyszerre nevezett partnernek és rendszerszintű riválisnak, főleg miután Moszkva 2022-es ukrajnai inváziója nyilvánvalóvá tette Európa Oroszországtól való gázfüggőségét. 

A német kancellár néhány minisztere mellett olyan kiemelkedő vállalatok vezető tisztviselőit is magával viszi, mint a Siemens vagy a Mercedes – ez aláhúzza, hogy Peking továbbra is fontos Berlin számára. 

(Forrás: Reuters

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn