Német erőmű rossz, francia erőmű jó!

Szerző: | 2023. szeptember. 16. | Kiemelt, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Vajon honnan pótolja Berlin az atomerőművek leállítása által keletkezett energiahiányt? Megveszi Franciaországtól, amely atomerőművekben állítja elő azt. Hibátlan logika.

Franciaország igyekszik csúcsra járatni atomenergia-termelését. Ellentétben Németországgal, ahol a Zöldek beváltották ígéretüket, majd szerencsétlen időzítéssel áprilisban, egy energiaválság közepén lekapcsolták az összes még létező atomerőművet, hogy aztán – teljesen logikus módon – a klímavédelem jegyében beizzítsák az összes beizzítható szénerőművet az országban.


Németország önmaga által termelt energiakiesése nagyjából 7,3 milliárd kilowattóra lett. Az idei első félévben a statisztikai hivatal adatai szerint a németek 233,9 milliárd kilowattóra áramot termeltek önerőből, ami 11,4 százalékkal alacsonyabb a 2022-es hasonló időszak mutatóinál. Az energiakereskedelmen jócskán meglátszott az erőművek leállítása: az export az említett időszakban 18,1 százalékkal csökkent, míg az import 30,8 százalékkal nőtt.

Az importtöbblet 7,3 milliárd kilowattóra volt, ami éppen megfelel a három utolsó erőmű lekapcsolása miatt keletkezett hiánynak.

Hogy honnan származik az energia, azt nem nehéz kitalálni.


Atombiztos megoldás

Azt, hogy pontosan milyen külföldi energiaforrásból származik az importtöbblet, a statisztikák nem árulják el pontosan, de nem nehéz kikövetkeztetni. 2022 első félévében a Franciaországból érkező import mennyisége jelentősen visszaesett – ez éppen az az időszak volt, amikor Párizs komoly kihívásokkal nézett szembe a működési zavarok miatt. Az a furcsa helyzet állt elő, hogy a Németországból Franciaországba irányított energia nagyobb tételt tett ki, mint fordítva.

Ahogy a franciák elhárították a zavarokat, a tendencia azonnal megfordult:

a német villamosenergia-import nagyobb mértékben nőtt (mintegy 148 százalékkal) onnan, mint bármelyik másik országból. 2023 első félévében ez 4,4 milliárd kilowattóra mennyiséget jelentett.

A helyzet tehát az, hogy Németország kiiktatta saját, legbiztonságosabb energiatermelő forrásait a Zöldek akaratához idomulva, most pedig drágán megveszi a kieső mennyiséget Franciaországtól, amely éppen a gyűlölt atomerőművekben állítja azt elő.

Kikezdhetetlen, lebilincselő és teljesen érthető logika.

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn