Kazahsztán gazdasági lehetőség is a számunkra 

Szerző: | 2023. november. 3. | Geopolitika, Hazai, Világgazdaság

Nagy Márton Alibek Kuantyrovval, Kazahsztán nemzetgazdasági miniszterével tárgyalt – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A magyar kormány delegációja Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével november 1–3. között a Türk Államok Szervezete csúcstalálkozójának programjain vesz részt Asztanában. A delegáció tagjaként Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter megbeszélést folytatott Alibek Kuantyrovval, Kazahsztán nemzetgazdasági miniszterével.  

A találkozón a felek áttekintették az aktuális gazdasági és gazdaságpolitikai folyamatok mellett a kazah–magyar kapcsolatokban rejlő jövőbeli fejlesztési lehetőségeket is. Az egyeztetésen hangsúlyozták a kazah–magyar gazdasági kapcsolatok fontosságát, kiemelt figyelmet fordítva az energiaellátás, a mezőgazdaság, a logisztika, az ipar, azon belül pedig különösen a vegy- és a gyógyszeripar területeinek kérdéseire.

Kazahsztán a világ 9. legnagyobb országaként vezető szerepet tölt be a közép-ázsiai régióban. A közép-ázsiai állam Magyarországnak a 47. kereskedelmi partnere, de az idei év első hét hónapjában a kétoldalú áruforgalmunk 77 százalékkal erősödött, elérve a 450 millió dollárt. A legjelentősebb együttműködések az energetikai szektorban és a gyógyszeriparban valósulnak meg.  

A gazdaságfejlesztési miniszter kiemelte, hogy a háború és az elhibázott, káros szankciók nehéz gazdasági környezetet alakítottak ki. Ilyen nehézségek sújtotta időkben pedig törekedni kell a partnerségre, a tiszteletteljes, józan együttműködések kialakítására. Nagy Márton Magyarország energiaellátását kulcskérdésnek tartja, hazánk számára fontos, hogy kőolajat most már Kazahsztánból is tudunk szállítani. Az ország energiabiztonsága szempontjából nagy előrelépés, hogy ezeket a csatornákat megnyitották.  

Mindkét fél elhivatott a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése és diverzifikálása iránt, kiemelt figyelmet fordítva többek között a kölcsönös befektetésösztönzésre, a gáz- és olajipari berendezések, a vízgazdálkodás, az alternatív és megújuló energiák, a zöldátállás, valamint a harmadik országokban történő együttműködések területeire.  

A tárcavezetők megállapították, hogy a két ország közötti gazdasági együttműködést mélyíteni és szélesíteni szükséges, ezért az egyeztetések a jövőben is folyamatosak maradnak.  

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn