6 ábra arról, hogy Amerika ajtót mutathat Ukrajnának 

Szerző: | 2023. november. 7. | Háború, Kiemelt

Az orosz–ukrán háború kezdeti republikánus támogatottsága fokozatosan olvad. A pártvonalakon túlmenően az amerikaiak 41 százaléka szerint az USA túl sokat költ Ukrajnára. Igaz, a demokraták továbbra is szilárdan támogatják a jelenlegi kormányzati megközelítést. A konfliktus kimenetelét illetően a Gallup felmérése szerint az amerikaiak 64 százaléka gondolja úgy, hogy egyik fél sem nyeri meg a háborút. 

Mihálovics Zoltán politológus, a Makronóm Intézet elemzőjének írása 

A Gallup az orosz–ukrán háború kitörése óta vizsgálja az amerikai közvéleményt, a tekintetben, hogy mit gondolnak a konfliktusról. Az ott élőket megkérdezték 2022 augusztusában, az idén januárban, júniusban és végül múlt hónapban. 

A legtöbb amerikai szerint a kormányzat túl sokat költ Ukrajnára 

Ahogy közelednek a zord téli hónapok Ukrajnában, az amerikaiak véleménye úgy változik háborúról, és többségük szerint az USA túl sokat tesz Ukrajna megsegítéséért. A megkérdezettek 41 százaléka szerint az Egyesült Államok összességében túl sokat költ, ami a 2022. augusztusi 24 és a 2023. júniusi 29 százalékról nézve jelentős emelkedés. Ezzel szemben 33 százalékük – a júniusi 43-hoz képest – úgy gondolja, hogy az USA megfelelő mértékben, míg 25 százalék szerint nem támogatja eléggé Ukrajnát.

 

1. ábra Adatok forrása: Gallup Készítette: Mihálovics Zoltán 

Változó vélemények vannak arról, hogy az amerikaiak hogyan ítélik meg az Egyesült Államok szerepét az ukrajnai válságban. 

A háború kezdeti támogatottsága a republikánusok és a függetlenek körében egyre olvad 

Mind a republikánusok (62 százalék), mind a függetlenek (44 százalék) egyre inkább úgy látják, hogy az Egyesült Államok túl sokat tesz Ukrajna támogatásáért. Ez jelentős változás ahhoz képest, amilyen eredmény 2022 augusztusában született. A Republikánus Párt növekvő szkepticizmusa az Ukrajnának nyújtott amerikai segítséggel kapcsolatban jól látható az alábbi ábrán, csakúgy, ahogy a függetlenek esetében is. A demokratáknál is megfigyelhető egyfajta növekvő szkepticizmus a támogatásokat illetően, de ez még mindig csupán a töredéke a pártnak. 

2. ábra Adatok forrása: Gallup Készítette: Mihálovics Zoltán 

Zárul az olló: elhúzódó háború vagy gyors befejezés? 

Egy másik kulcskérdés, amely a konfliktus kezdete óta ott lebeg, hogy hogyan ér véget. 2022 augusztusában az amerikaiak többsége (66 százalék) úgy vélte, hogy az Egyesült Államoknak támogatnia kell Ukrajnát abban, hogy visszaszerezze korábbi területeit, még akkor is, ha ez egy elhúzódó konfliktust eredményez. Ez a vélekedés októberre csökkent, de nem változott meg teljesen, mivel a Gallup adatai szerint az amerikaiak 54 százaléka továbbra is így gondolkodik: 43 százalékük azonban jelenleg már azt támogatja, hogy az Egyesült Államok próbáljon segíteni a háború gyors befejezésében, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy Ukrajna területeket enged át Oroszországnak. 

3. ábra Adatok forrása: Gallup Készítette: Mihálovics Zoltán 

A republikánusok és a függetlenek inkább a konfliktus gyors befejezésére törekszenek 

Habár a felnőtt lakosság körében töretlen Ukrajna támogatása a háború befejezését illetően, a kérdésben jelentős pártpolitikai elmozdulások történtek: a republikánusok többsége (55 százalék) most a konfliktus mielőbbi befejezését részesíti előnyben. A függetlenek véleménye is jelentősen megváltozott ebben a kérdésben: most egyenlő arányban oszlanak meg azok között, akik támogatják a konfliktus elhúzódását azzal, hogy Ukrajna visszaszerezze az összes elvesztett területet, és azok között, akik a háború mielőbbi befejezését szeretnék. A demokraták továbbra is azt támogatják, hogy segítsenek az országnak visszaszerezni az elvesztett területeket. 

4. ábra Adatok forrása: Gallup Készítette: Mihálovics Zoltán 

Mikor fagy be a pénzcsap? 

Míg Európa országai hozzájárultak az ukrán háborús erőfeszítésekhez, az Egyesült Államok nyújtotta a támogatás oroszlánrészét, ami forró politikai témává vált egyes kongresszusi vezetők körében, akik a Kijevnek juttatott pénzeszközök korlátozását követelik. Ma az amerikaiak 61 százaléka szerint korlátozni kellene az Ukrajnának Washingtonból nyújtott pénzügyi támogatást: 10 republikánusból több mint nyolc osztja ezt a nézetet. Az amerikaiak 37 százaléka, köztük a demokraták 65 százaléka úgy véli, hogy az Egyesült Államoknak addig kellene nyújtania a támogatást, amíg Ukrajna azt kéri. 

5. ábra Adatok forrása: Gallup Készítette: Mihálovics Zoltán 

Van, amiben azt mondják az amerikaiak, mint a magyarok: egyik fél sem lesz nyertes 

Ma az amerikaiak 64 százaléka szerint egyik fél sem kerül ki győztesen a konfliktusból, ami 7 százalékpontos növekedés nyár óta, amikor a világ az ukrán ellentámadást várta, amely Oroszországnak a Donbaszon átívelő katonai sáncai miatt elakadt. Érdekes módon az a vélemény, hogy jelenleg egyik fél sem győz a háborúban, az egyetlen olyan kérdés a háborúval kapcsolatban, ahol legalább némi összhang van a pártok támogatói között: a demokraták, a függetlenek és a republikánusok között alig van különbség. A demokraták azonban a republikánusoknál és a függetleneknél jóval nagyobb valószínűséggel gondolják úgy, hogy Ukrajna, és nem Oroszország győz. 

6. ábra Adatok forrása: Gallup Készítette: Mihálovics Zoltán 

Borítókép: MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Julia Nikhinson

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn