Ilyenek a világgazdaság 2024-es kilátásai – jön a kihívások éve! 

Szerző: | 2023. december. 4. | Világgazdaság

Ahogyan közeledünk 2024-hez, amely a jelentős gazdasági átalakulások és kihívások éve lesz, a vezető közgazdászok, elemzők várakozásainak, előrejelzéseinek a megértése kulcsfontosságú. Egy biztos: a 2024-es gazdasági helyzet összetett, ami stratégiai tervezést és alkalmazkodást igényel úgy a politikai, mint az üzleti szférában.

szerző: Santo Martin, a Makronóm Intézet vezető elemzője 

Globális gazdasági növekedési tendenciák: javuló kilátások, számos kockázat 

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss jelentésében a globális növekedés lassulását vetíti előre, amely a 2022-es 3,5 százalékról 2023-ra 3-ra, majd 2024-re 2,9-re csökken. A kilátások változatlanok maradnak a gyengébb kereskedelem, a fogyasztói bizalom és az üzleti tevékenység ellenére.  

A megemelkedett infláció és kamatlábak továbbra is kihívást jelentenek.  A kemény landolás valószínűsége időközben csökkent, bár az olyan kockázatok, mint a kínai ingatlanszektor válsága és az alacsony jövedelmű országok adósságválsága továbbra is fennállnak. 

A globális kereskedelem vegyes jeleket mutat: míg Oroszország és az Egyesült Államok exportja nőtt, addig Brazília, Kína és az euróövezet exportja csökkent. A behozatali minták tükrözik ezt a tendenciát. Kínában a harmadik negyedévben jelentős visszaesés volt tapasztalható a határokon átnyúló kereskedelemben, mind az export, mind az import jelentősen csökkent. 

Az általános fogyasztói bizalom is hasonló képet mutat: világszerte csökkent, főként a magas kamatlábak miatt. Brazília kivételt képezett, ahol a fogyasztói bizalom növekedett. Ezzel szemben az euróövezetben és az Egyesült Királyságban romlott a bizalom, amit a megélhetési költségek válsága, a lassuló munkaerőpiac és a geopolitikai bizonytalanságok befolyásoltak.  

A feldolgozóipar több régióban már több mint egy éve zsugorodik. Az euróövezetben, Brazíliában és Indiában egyaránt csökkent a feldolgozóipari beszerzési menedzser index. A szolgáltatási szektor lendülete szintén gyengül, India és Oroszország kivételével a legtöbb országban stagnál vagy zsugorodik. 

Az infláció globálisan lassul, bár néhány országban, például az Egyesült Államokban nőtt. A maginfláció, amely nem tartalmazza az olyan volatilis tételeket, mint az élelmiszerek és az energia, világszerte csökkenő tendenciát mutat, és közelít a kedvező szintekhez. 

Goldman Sachs: fő az optimizmus 

A fentiektől a Goldman Sachs Research előrejelzése jóval optimistább, amely szerint a világgazdaság 2024-ben felülmúlja a várakozásokat. Az optimizmus fő mozgatórugói közé tartozik az erős jövedelemnövekedés, az inflációs nyomás enyhülése, a robusztus munkaerőpiacok, valamint a feldolgozóipar fellendülése.  

A Goldman Sachs 2,6 százalékos gobális GDP-bővülést jósol, ami meghaladja a Bloomberg által megkérdezett közgazdászok 2,1-os konszenzusos előrejelzését. 

A Vanguard elemzése: strukturális változások jönnek 

A Vanguard arra számít, hogy a következő évben a magasabb kamatlábak továbbra is fennmaradnak, ami átformálja a hitelfelvételi és megtakarítási szokásokat, valamint az eszközosztályok hozamelvárásait. A pénzügyi óriásvállalat a globális gazdaság és a pénzügyi piacok fokozatos újrakalibrálását várja, ami a következő üzleti cikluson túlmutató strukturális változást sejtet a kamatkörnyezetben. A magasabb kamatlábak hatása kiterjed a háztartásokra és a vállalkozásokra, korlátozza a hitelfelvételt, növeli a tőkeköltséget és ösztönzi a megtakarításokat. A kormányok valószínűleg a költségvetési fenntarthatósággal kapcsolatos aggodalmakkal is szembesülnek, ami sürgős intézkedéseket tesz szükségessé a költségvetési kilátások tekintetében. 

Regionális fókusz: Egyesült Államok, Európa és Kína 

Az Egyesült Államokban a várakozások vegyes képet mutatnak, de inkább pesszimisták 

Az amerikai gazdaságban 2024-ben várhatóan enyhe visszaesés következik be, ami szükséges ahhoz, hogy az infláció visszatérjen a célértékhez, ugyanakkor továbbra is van esély a „puha landolásra”. A munkaerőpiaci feltételek várhatóan erősek maradnak, de csak a munkahelyek számának lassabb növekedése mellett. 

Amerika egyik legnagyobb vállalatának, a Federal National Mortgage Association vagy másik nevén Fannie Mae-nek a gazdasági és stratégiai kutatócsoportja 2024-re enyhe recessziót jósol, amelyet 2025-ben a növekedés visszatérése követ. A visszaesésre vonatkozó várakozást a fogyasztás növekedésének lassulására, a szövetségi alapok reálkamatlábának emelkedésére és a lakáspiacon fennálló megfizethetőségi nyomásra vezetik vissza. 

Az amerikai Federal Reserve Bank of St. Louis arra számít, hogy  

az USA-ban az infláció továbbra is a Fed 2 százalékos célja felett marad, de 2024-ben várhatóan 2,5 százalék alá csökken.  

Az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó alap fogyasztóiár-index várhatóan csökkenni fog, és ezzel igazodik a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) inflációs céljához. 

Az általánosságban inkább pesszimistának mondható hangulattal ellentétben a Goldman Sachs Research 1,8 százalékos GDP-növekedést jósol  2024-re, ami meghaladja az alacsony konszenzusos várakozásokat. A pozitív kilátásokhoz hozzájáruló tényezők közé tartozik a fogyasztás közel 2 százalékos növekedése és a rendelkezésre álló reáljövedelem közel 3 százalékos emelkedése.  

Európa és az Egyesült Királyság: gazdasági bizonytalanságok és kihívások 

A vezető közgazdászok „enyhe recesszió” lehetőségét jelezték Európában és az Egyesült Királyságban, mivel a korlátozó monetáris és fiskális politikák hozzájárulnak a gyenge növekedéshez. 

Európának 2023-ban a bizonytalanság és az instabilitás évével kellett szembenéznie, ami 2024-re recessziós félelmekhez vezetett. 

Az IMF októberi előrejelzése szerint az éves átlagos reál-GDP-növekedés a 2022-es 3,4 százalékról 2023-ban várhatóan 0,7 százalékra lassul, majd 2024-ben 1,2 százalékra emelkedik. A legutóbbi előrejelzésekhez képest a GDP-növekedési kilátásokat 2023-ra 0,1 százalékponttal, 2024-re pedig 0,2 százalékponttal lefelé módosították. A feldolgozóiparra jobban orientált országok lemaradásban vannak az ágazat magas energiaárak miatti gyenge lendülete miatt (Németországban például 2023-ban -0,5 százalékos növekedést várnak). Emellett az inkább szolgáltatásorientált gazdaságok is lassulni vagy zsugorodni kezdenek. 

Az S&P Global Market Intelligence enyhe recessziót jósol számos nyugat-európai országban, a magasabb kamatlábak és a gazdasági bizonytalanság óvatosságra készteti a befektetőket. Az Európai Központi Bank kamatemelési kampánya az infláció elleni küzdelemben már a fordulóponthoz közelít. A legtöbb nagy gazdaságban azonban gyengébb növekedés várható, a munkanélküliség emelkedik, és fennáll az inflációs kockázatok fennmaradása. 

Az Egyesült Királyság gazdasága az előrejelzések szerint 2024-ben 0,7 százalékkal fog növekedni. A nagy pénzintézetek, köztük a J.P.Morgan és a Goldman Sachs által felülvizsgált előrejelzés a brit kormány fiskális politikai változtatásait követi. A kötvénypiac pozitív reakciója a brit gazdaság ellenálló képességébe vetett bizalom megújulását is jelzi. A háztartások azonban kihívásokkal néznek szembe az energiaszámlák erőteljes emelkedése és a reáléletszínvonal csökkenése miatt. A Költségvetési Felelősségi Hivatal (OBR) 2025-ig és 2026-ig tartó gyengébb növekedési tendenciát jósol. 

Kína: Fenntartható növekedés az akadályok között 

Kína növekedése várhatóan gyengülni fog, részben azért, mert a nyugati vállalatok egyre inkább alternatív termelési célpontokat keresnek.  

Mindemellett a kínai gazdaságot kihívások elé állítják az emelkedő kamatlábak, a magasabb energiaárak és a globális gazdasági lassulás is. 

Ugyanakkor a legtöbb gazdasági szakértő Kína stabil fellendülésre számít 2024-ben a politikai ösztönzők és a monetáris intézkedéseknek köszönhetően, mivel a Kínai Népbank kedvező feltételeket fog teremteni a gazdasági fellendülés elősegítésére.  

Az OECD 5,2 százalékra emelte Kína 2023-as éves GDP-növekedési előrejelzését, 2024-ben pedig 4,7 százalékos növekedés várható.  

A magas geopolitikai kockázatok, valamint az energiakeresletre és -kínálatra gyakorolt hatás azonban egyre nagyobb aggodalomra adhat okot Kína gazdasági pályájával kapcsolatban. 

A világgazdaság 2024-ben az átmenet éve elé néz, amelyet a lassuló növekedés, a vegyes kereskedelmi dinamika, az ingadozó fogyasztói bizalom és az ágazatspecifikus kihívások jellemeznek. Az infláció és a monetáris politikai reakciók továbbra is kritikus tényezők, amelyek a különböző régiók gazdasági kilátásait alakítják. Bár egyes területeken enyhe recesszió előfordulhat, összességében a gazdaság várhatóan elkerüli a mély visszaesést, ami megteremti az alapot a következő évek lehetséges fellendüléséhez. Ez az összetett helyzet további hangsúlyt fektet a stratégiai tervezés és az alkalmazkodóképesség fontosságára úgy a politika, mint az üzleti élet területén. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn