Egyetlen ábrán a világ 10 legnagyobb autóipari exportőr országa

Szerző: | 2023. december. 30. | Geopolitika, Innováció

Az év végéhez közeledve összegyűjtöttük a legnépszerűbb cikkeinket. Ez az október 12-i írásunk a második legtöbbet kattintott cikkünk volt 2023-ban. Azt írtuk, hogy az autóipari export terén az ezredfordulótól 2022-ig Kína brutális növekedéséről szólt minden. Kanada, Japán és az USA szelete a nagy tortából azonban vékonyodik.

Az eredetileg tehát október 12-én megjelent cikkünkben így írtunk: „a 2022-es évben a statisztikák szerint mintegy 85 millió gépjárművet gyártottak a világon. A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) adatai tíz országot jelölnek meg olyan óriásként, amely zömében felelős ezért a hatalmas mennyiségért.” 

Azt is leírtuk, hogy a Visual Capitalist ábrája a 2000 és 2022 közötti autóipar kapacitásának alakulását ábrázolja igen egyszerűen, de annál hatásosabban: a bal és a jobb oldali körök az egyes országok részesedésének változását jelzik az autóipari termékek tekintetében a globális exportpiacon. (Lényeges: a WTO nemcsak a gépkocsikat, hanem az ahhoz szükséges alkatrészeket, motorokat, akkumulátorokat stb. is listázza, amikor autóipari termékről beszél, ugyanakkor nem számolja bele például a motorkerékpárokat.) 

A 2000 óta a legnagyobb növekedést produkáló országok között az első természetesen Kína, a maga 7,7 százalékos ugrásával. Az ázsiai óriás 2009-ben lett a világ legnagyobb autópiaca, ami nemcsak a hazai gyártók növekedését, hanem az alkatrész-beszállítók térhódítását is eredményezte. Az elektromos gyártás berobbanása aztán olyan helyzetelőnyt biztosított neki, amelyből hosszú ideig nehéz lesz kimozdítani. 

Az eredeti Visual Capitalist-ábrát megtalálja alább, illetve további részleteket olvashat el cikkünkből: 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn