A belső égésű motorok 2035-től való betiltásának elvetését és erősebb külső határvédelmet sürget friss kiáltványában a Néppárt 

Szerző: | 2024. január. 21. | Társadalom, Technológia, Zöldenergia, Zöldgazdaság

A legnagyobb frakcióval rendelkező Európai Néppárt (EPP) friss kiáltványtervezetében elvetné a belső égésű motorok 2035-től történő betiltását, megháromszoroznák a határőrök és kibővítenék az Europol létszámát. Európa keresztény értékeinek védelme is hangsúlyt kap, amivel igyekeznek felülni a jobboldali hullámra. Ellenben sok fontos kérdésről (bővítés, intézményi reform) nem szól a tervezet. Eldördült a kampányban a startpisztoly, vagy pálfordulás előtt áll a Néppárt? 

A Politico értesülése szerint Európa legnagyobb konzervatív ereje, az Európai Néppárt az EU külső hatérvédelmét ellátó szervek létszámbővítését és a belső égésű motorok 2035-ig történő, az egész blokkra kiterjedő fokozatos kivonására vonatkozó tervek elvetését szeretné elérni – derül ki a párt kiáltványának tervezetéből. 

A kiáltvány a migráció ellenőrzésére helyezett nagy hangsúllyal és a keresztény értékek megőrzésére való felhívással a jobboldali pártok növekvő erejét tükrözi az egész blokkban. A különböző közvélemény-kutató intézetek felméréseit böngészve  

nagyjából konszenzus van abban, hogy ismét az EPP szerzi a legtöbb mandátumot a júniusi európai parlamenti választásokon. 

A 14 oldalas tervezet, amely a párt választások előtti programjának ízelítője, egy uniós védelmi biztos kinevezését is szorgalmazza, aki koordinálná az idekapcsolódó politikákat az egész blokkban, miközben fokozatosan megszüntetnék a korábban létrehozott külügyi és biztonságpolitikai főképviselő szerepét – amelyet jelenleg egy spanyol szocialista politikus, Josep Borrell tölt be több-kevesebb sikerrel –. egy kvázi uniós külügyminiszter javára. 

„A szociáldemokraták által eddig kijelölt főképviselők gyakran nem tudták betölteni szerepüket – olvasható a kiáltványban, amelyhez az európai konzervatív pártok is hozzájárultak, de még nem fogadták el. – Ezért az EPP azt kéri, hogy ezt a tisztséget váltsák fel egy uniós külügyminiszterrel, és nevezzenek ki egy őket támogató Európai Biztonsági Tanácsot, hogy az EU gyorsan tudjon reagálni a nemzetközi válságokra.” 

Az uniós határőrök számának megháromszorozása mellett – 10 ezerről 30 ezerre – az EPP azt is szeretné, ha több menedékkérelmet dolgoznának fel az EU-n kívül, és több megállapodást kötnének az unión kívüli országokkal a migránsok sakkban tartása érdekében. 

Elkötelezettek vagyunk a menedékjoghoz való alapvető jog mellett, de az EU-nak a tagállamokkal együtt kell rendelkeznie a döntés jogával 

– olvasható a kiáltványban, utalva az uniós jogban rögzített alapvető menedékjogokra. 

Ugyanakkor az EPP szerint az Europolt – a blokk bűnüldöző ügynökségét – jelentősen ki kell bővíteni: a jelenlegi 650 tisztviselőről 3000-re kell növelni a személyzetet a kábítószer-kereskedelem és a terrorfenyegetettség elleni küzdelemre irányuló erőfeszítések részeként. 

Az EPP főtitkára, Thanászisz Bákolasz a kiáltványról azt mondta, hogy a dokumentum egy „korai tervezet”, amelyet a jövő hétfői politikai közgyűlés után módosítanak. 

Ugyanakkor hozzátette: „büszke vagyok arra a folyamatra, amelyet Manfred Weber és jómagam hoztunk létre, hogy összegyűjtsük az EPP tagpártjainak véleményét”

Az európai zöld- és szociáldemokrata pártok ellen intézett támadással és az ipar támogatására való felhívással a tervezet az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen és az egykori klímaügyi felelős, Frans Timmermans egyik mérföldkőnek számító politikájának – a belső égésű motorok 2035-től történő betiltásának – visszavonására szólít fel. 

„Elutasítjuk a tiltó politikát, például a belső égésű motorok betiltását – olvasható a kiáltványban –, és azt is a lehető leghamarabb felülvizsgáljuk.” 

Az elektromos autókra való átállás erőltetése helyett az EPP azt javasolja, hogy „innovatív koncepciókra és piaci alapú eszközökre támaszkodik majd az éghajlatvédelemben a kibocsátáskereskedelemmel, a megújuló energiák elterjesztésével és a körforgásos gazdasággal”, hozzátéve, hogy „tovább akarja fejleszteni” a Green Dealt – Ursula von der Leyen nagy klímatörvénycsomagját. 

A belső égésű motorok 2035-től történő betiltásának elvetése mögött meghúzódhat az a gondolat, hogy a néppárti politikusok rájöttek: nem tudnak versenyezni az Európát elárasztó olcsó kínai EV-dömpinggel. 

A dokumentum számos más javaslatot is tartalmaz, többek között a külpolitikai döntésekben a minősített többségi szavazásra való áttérést – jelenleg ilyen döntéseket csak konszenzussal lehet hozni. Ez a javaslat viszont jelentősen megnyirbálná a tagállamok hatáskörét. 

A tervezet azonban más forró témákat közvetve tárgyal, vagy teljesen kikerül: nevezetesen a jogállamiságot, az Európai Unió bővítésére irányuló terveket vagy az európai intézmények belső reformját. 

Ez magyar szempontból azért érdekes, mert az Európai Bizottság és hazánk között a jogállamiság állítólagos megsértése miatt kialakult patthelyzet közepette a dokumentum csak általánosságban utal az uniós jog betartására, miközben nem tesz javaslatokat a blokk intézményeinek reformjára – amire egyébként Párizs és Berlin szerint is egyaránt szükség lesz az EU bővítése során. 

A dokumentum végén található, „Alakítsuk Európát” című rész üresen maradt, és talán a későbbi tervezetek fogják kiegészíteni. 

Összességében két megjegyzést érdemes rögzíteni a kiáltvány kapcsán. A keresztény értékek védelme, az illegális migráció, a belső égésű motorok 2035-től történő betiltásának elvetése mind érzékeny téma, és ha valóban komolyan gondolja a Néppárt a tervezetben szereplő javaslatokat, az egyfajta pálfordulást tükröz a szervezeten belül a korábbi évek döntéseihez képest. A másik megjegyzés egyszerűbb: az Európai Néppárt érzékeli, hogy közelednek a választások, így könnyen lehet, hogy csak pluszszavazók bevonzásáról van szó a javaslatokon keresztül. 

Kapcsolódó: 

Borítókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn