A Huawei már közel áll ahhoz, hogy függetlenítse magát a nyugati technológiáktól  

Szerző: | 2024. május. 22. | Geopolitika, Szankciók, Technológia

A kínai techóriás az új csúcstelefonjához a legtöbb elektronikai alkatrészt már helyben szerzi be, így az Egyesült Államok által bevezetett korlátozásoknak a Qualcomm és az Intel csúcstermékeire valószínűleg nem lesz túl nagy hatása. 

A Huawei Technologies legújabb zászlóshajó-okostelefonja, a Pura 70 egy elemzés szerint rekordarányú Kínában gyártott alkatrészt tartalmaz, ami azt jelzi, hogy a technológiai óriás igyekszik leküzdeni az amerikai szankciókat, és hazai pályán szemtől szembe kiállni az Apple-lel. 

A Pura 70, a 70 Pro, a 70 Pro Plus és a csúcsmodell, a 70 Ultra rekordszámú helyben gyártott félvezetőt tartalmaz, ami annak a jele, hogy a sencseni székhelyű technológiai óriás közel áll ahhoz, hogy kiszabaduljon az egyre súlyosbodó amerikai szankciók alól, amelyek öt évvel ezelőtt megnehezítették okostelefon-üzletágát. 

A TechInsights, egy félvezető- és elektronikai alkatrészekkel foglalkozó kutatócég elemzése szerint a készülékek elektronikájának túlnyomó többsége Kínából származik. A Huawei számára egyre fontosabbá vált, hogy helyben tudja beszerezni az alkatrészeket, miután az Egyesült Államok nemrég több chipexportengedélyt is visszavont a Qualcomm és az Intel chipgyártótól, megakadályozva őket abban, hogy termékeiket a Huaweinek értékesítsék. Tekintettel a Kínában gyártott chipek fejlődésére, az elemzők lebecsülték Washington legutóbbi lépésének a hatását, mivel a Huawei már eddig is gyártott 4G-s és 5G-s chipkészleteket mind a csúcskategóriás, mind a kedvező árú készülékekhez. 

„Nem gondoljuk, hogy a chipexportengedélyek visszavonása jelentősen befolyásolná a Huawei idei okostelefon-üzletágát” – mondta Linda Sui, a TechInsights vezető okostelefon-elemzője. 

Amit lehet, azt otthonról 

A telefonokban továbbra is használatos külföldi alkatrészek közé tartozik az SK Hynix és a Samsung Electronics DDR5 memóriája. Az előbbi memóriachipjei a Pura 70-es és a 70 Pro modellben, míg a Samsungéi a 70 Pro Plus és a Ultra készülékekben találhatók.  

A TechInsights által elemzett 69 elektronikai alkatrészből a standard modell esetében 33 kínai gyártóktól származik, és csak 5 külfölditől. A többi tartozék vizsgálata még folyamatban van. 

Úgy tűnik, hogy a Pura 70 Ultra kizárólag a Yangtze Memory Technologies Corporation (YMTC) memóriáját használja, amely Kína vezető NAND-memória-gyártója, és amely szintén amerikai szankciók hatálya alatt áll. Összehasonlításképpen a Huawei Mate 60 Pro, amely tavaly nagy érdeklődés mellett jelent meg a Kínában gyártott 7 nanométeres processzora miatt, a TechInsights szerint az SK Hynix NAND chipjeit használta. 

A Kínán belül beszerzett alkatrészek aránya azonban magasabb volt a normál Pura 70-es modellben, mint a Pro Plus esetén – mondta Stacy Wegner, a TechInsights vezető elemzője. 

A Pura 70 Pro Plusban, amelyet a legtöbb összetevőből álló alaplappal szereltek fel, 22 alkatrészt kínai gyártóktól szereztek be, három pedig nem kínai beszállítóktól származott, derült ki a TechInsights adataiból. További 52 tartozék vizsgálata folyamatban van. 

Egy korábbi TechInsights-elemzés megállapította, hogy a HiSilicon 9000s chipet, amely a sztenderd Pura 70-ben és a Kirin 9010 chipet, amely a többi Pura modellben található, a Huawei félvezető-leányvállalata tervezte, és a Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), Kína legnagyobb chipgyártója gyártotta., A SMIC készítette korábban a híres Mate 60 modell chipjeit is. Mindegyik lapka esetén ugyanazt a 7 nm-es eljárást használták. 

A cél, hogy lenyomják az Apple-t 

Az április közepén bemutatott Pura 70 okostelefon-sorozat volt a cég legnagyobb készülékbemutatója a tavaly nyári Mate 60 Pro óta, amely a vállalat első 5G-s telefonja volt három év után. 

A Pura 70 várhatóan az Apple iPhone 15, az ősszel érkező 16-os sorozatú iPhone és a Samsung Galaxy S24 mellett az Apple egyik fő versenytársa lesz Kínában – mondta Sui, hozzátéve, hogy az új Pura telefonok kiszállításai meghaladhatják a 10,4 millió darabot idén. 

A nemzetbiztonsági aggályok köntösébe bújtatott amerikai szankcióknak köszönhetően a kínai logikaichip- és memóriagyártók a Huawei mögé sorakoztak fel, hogy átvészeljék a washingtoni exportellenőrzés fokozódását. 

A Huawei idén várhatóan több mint 50 millió mobiltelefont szállít le Kínában, amivel a TechInsights szerint 19 százalékos piaci részesedéssel ismét az első helyre kerül, szemben a 2023-as 12 százalékkal. A rendkívüli ellenálló képessége segíthet a Huaweinek abban, hogy a globális szállítások 5 százalékát kitevő, a világ 8. legnagyobb okostelefon-gyártóvá emelkedjen. 

Kínán kívül, ahol a cég okostelefonjainak sorsa kevésbé biztos, a Pura 70 telefonok szállítása még ebben a hónapban megkezdődik Délkelet-Ázsiában, Afrikában, a Közel-Keleten, Latin-Amerikában és Európában. A globális modellek azonban csak 4G-sek lesznek, írja a TechInsights. 

(Forrás: South China Morning Post)

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Flickr

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn