Kínai függetlenítés: Peking az orosz gázt adja el Európának

Szerző: | 2022. szeptember. 9. | Zöldenergia, Zöldgazdaság

Hogyan lehet kikerülni a szankciókat, ha mindenkinek szüksége van a tiltott energiahordozókra? Kína és Oroszország megoldotta.

Míg a Nyugat újabb és újabb szankciós csomagokat állít össze Oroszország ellen, addig Moszkva és Peking gyümölcsöző együttműködést folytat az embargós energiahordozók területén. Dübörög az üzlet, Kína idén – csak az első félévben – 2,35 millió tonna cseppfolyósított földgázt vásárolt Moszkvától, ami azt jelenti, hogy

Oroszország a csendesen üzletelő szomszéd negyedik legnagyobb LNG-beszállítójává vált, megelőzve az Egyesült Államokat is. Ez csak a cseppfolyósított energiahordozóra értendő, mivel a vezetékes gázszállítás eleve történelmi csúcsokat dönget: az idei évben 63 százalékkal nőtt az orosz export Kína felé.

Csakhogy Kínának nincs szüksége ekkora mennyiségű gázra, így joggal merül fel a kérdés: mit csinál az óriási többlettel. A válasz tragikomikusan egyszerű: eladja Európának, óriási hasznot fölözve le közben.

Kína nem is csinál túl nagy titkot az üzletből: egyik legnagyobb LNG-kereskedője, a JOVO Group épp a minap hozta nyilvánosságra, hogy európai vevőknek szállít földgázrakományokat. Az állami olajfinomító, a Sinopec pedig már áprilisban tényként közölte, hogy LNG-többlettel kereskedik a nemzetközi piacon, igaz, azt nem verte nagydobra, hogy a célországok Európában vannak.

Mindezt persze nem orosz, hanem kínai márkajelzéssel látták el, de az üzletnek ez a része pusztán papírmunkás formalitás, a lényeg mégis az, hogy Oroszország – közvetve – földgázt ad el Európának.

Miután a Nyugat az „amiről nem beszélünk, az nem is létezik” elvét követi, a helyzet abszurditása nyilvánvaló: az eddigi orosz gázfüggőség helyett most éppen Kínának szolgáltatja ki magát a kontinens, miközben az ázsiai ország már így is az Egyesült Államok legnagyobb gazdasági ellenfele.

Európa tovább játssza szerepét: megvehetné olcsón az orosz gázt, ha szakítana értelmetlen szankciós politikájával, ehelyett dupla és tripla árat fizet Pekingnek, hogy ugyanazt az energiahordozót vásárolja meg. Moszkva hallgat, Putyin remekül szórakozik, Ursula von der Leyen pedig gáz ársapkát követel. A történelem egyik legnagyobb gazdasági színjátékában csak az ukránoknak nem osztanak lapot.

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin
A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn