Bundeswehr-botrány: semmit nem költött a 100 milliárd euróból haderőfejlesztésre Németország

Szerző: | 2023. március. 14. | Háború

Scholz kancellár egy évvel ezelőtt csúcskategóriás német hadsereget ígért. Semmi nem változott, a Bundeswehr egy helyben toporog.

A BBC és az Economist beszámolója szerint Eva Högl – egyébként Scholz-párti, szociáldemokrata – német képviselő, a fegyveres erőkkel foglalkozó parlamenti biztos éles kritikával illette a német kormányt, amiért az ország hadseregének erősítését célzó, nagy hangon beharangozott tervekből semmit nem valósított meg egy év alatt.

A háború kitörése után pár nappal Olaf Scholz kancellár bejelentette, hogy a német kormány 100 milliárd eurós alapot hoz létre a Bundeswehr ütőképessé tétele érdekében, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy Németország újra Európa vezető katonai hatalmává váljon.

Távozik a német kormányból a védelmi miniszter

Christine Lambrecht döbbenetesen alkalmatlan volt a posztra, a távozását már tavaly mindenki tényként kezelte. Scholz kancellár szociáldemokrata párttársa képtelen volt megbirkózni az ukrajnai háború okozta legalapvetőbb kihívásokkal is, nem beszélve arról a védelempolitikai fordulatról, amelyet Zeitenwende néven emleget a világ, és Németország katonai szerepének brutális megerősítését foglalja magában.

A közelmúltban már felröppentek hírek arról, hogy Scholz nagy bejelentése enyhén szólva is kamuszagú volt, a 100 milliárd euróhoz pedig a német kormány csak igen óvatosan nyúlt hozzá. Eva Högl ezeket az információkat annyiban cáfolta, hogy tájékoztatása szerint a kormány egyetlen centet sem költött egy év alatt arra, hogy a hadsereg kritikán aluli körülményein javítson. „Rosszabb a hadsereg helyzete, mint a háború előtt” – mondta, rámutatva, hogy a laktanyák szánalmasak, némelyikben még a WC-k sem működnek, a konyhák, a raktárak, a beltéri egységek állapota pedig a katonák felszereléséhez hasonlóan katasztrofális.

Németország a jelek szerint tovább játssza azt a politikát, amelyet Scholz már-már tökélyre fejleszt: mindenhol ígér valami nagyot, azután némán kitáncol az egészből. Hogy miért nem kezd bele a valós haderőfejlesztésbe és miért ingadozik a GDP 2 százalékára emelni a védelmi költségvetést, arról megoszlanak a vélemények. Az új védelmi miniszter, Boris Pistorius hiába veri az asztalt a GDP-s összegért, a hírek szerint a fejlesztések kerékkötője maga a Szociáldemokrata Párt, amely azokat az összegeket inkább szociális programjának megvalósítására költené fegyvervásárlás és a hadsereg körülményeinek javítása helyet.

Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel
A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn