Szijjártó: Nevetséges, hazug állítások!

Szerző: | 2023. június. 26. | Háború, Hazai, Kiemelt

Nem enged a magyar kormány a zsarolásnak: ameddig az OTP ukrán feketelistán szerepel, blokkolja a Kijevnek szánt 500 millió eurós hadisegélyt.

Hétfőn tovább folytatódott a sok hete tartó huzavona az Európai Békekeret 500 millió eurós, Ukrajnának küldendő segélyéről. Az uniós külügyminiszterek találkozóján patthelyzet alakult ki. Kijev feketelistára tette az OTP-t, amiért változatlanul működteti oroszországi fiókjait, ezzel pedig – Ukrajna véleménye szerint – hozzásegíti Putyint „háborús gépezetének működtetéséhez”. A vádaskodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már többször határozottan visszautasította, ahogyan az OTP vezetése is, amely tételesen cáfolta az ukránok gyanúsítgatását.

A magyar kormánynak végül elfogyott a türelme, és közölte: ameddig Ukrajna fenyegetőzik és zsarolással próbálkozik, a Kijevnek beígért 500 millió eurós hadisegélyt blokkolni fogja. Úgy tűnik azonban, Kijevnek fontosabb a listázási PR-kényszer, mint a valós támogatás, és nem hajlandó kompromisszumra, annak ellenére sem, hogy Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője is igyekezett elsimítani a nézeteltéréseket, és felhívni az ukrán kormány figyelmét az esetleges téves információkra, amelyek alapján az érintett magyar bank neve a listára került.


Hideg. Háború

Miután az álláspontok befagytak, nehezen látni a szabad utat a hadisegély magyar engedélyezése előtt. Az Euobserver a minap az Orbán-gyűlöletéről ismert Olekszij Goncsarenót szólaltatta meg az ügy kapcsán, aki világosan leszögezte: Kijevnek esze ágában sincs levenni az OTP-t a listáról. Az ukrán parlamenti képviselő a jól ismert érzelmi töltésű paneleket használva indokolt: „A magyar bank továbbra is jelen van Oroszországban, tevékenysége után adót fizet, amelyből Putyin rakétákat gyártat, hogy aztán ártatlan ukránok otthonát rombolja le velük” – mondta, hozzátéve: Magyarország egyszerre akar üzletelni Oroszországgal és jó kapcsolatot kialakítani Ukrajnával, de a kettő együtt nem működik, ezért a kormánynak választania kell.

Goncsarenko egyébként is kiemelten foglalkozik a magyar állásponttal és különösen Orbán Viktor személyével. Nyilatkozataiban és megszólalásaiban rendszeresen gyalázza a magyar kormányfőt, Európa szégyenének és árulónak nevezve, aki semmit nem tesz hozzá az Európai Unió értékeihez, csupán felhasználja annak pénzét. Egyik friss írásában úgy fogalmaz: Orbán nyíltan blokkolja az Ukrajnának szánt segélyeket, ami beismert lobbizás Oroszország érdekeiért az Európai Unión belül. „Az EU-nak lépésrőllépésre egy olyan politikát kell kidolgoznia, amely az egész kontinenst megmenti ettől a kis diktátortól. Olyan rendszert kell kidolgozni, amely segít megelőzni, hogy egyetlen vezető akadályozza a többség döntéseit” – írja, Görögországot tapintatosan kihagyva a történetből.

A magyar kormány számtalanszor világossá tette: semmiféle zsarolásnak semmilyen ügyben nem enged. Az OTP-botrány szimbólumává vált Kijev egyre ellenségesebb magatartásának Magyarország felé és annak, hogyan elégelte meg az Orbán-kabinet a folyamatos fenyegetőzést és zsarolást. A viszony romlásában óriási szerepet játszott a The Washington Post által május közepén kirobbantott botrány. A lap az amerikai titkosszolgálatok kiszivárgott jelentéseire hivatkozva közölte: Zelenszkij elnök fel akarta robbantani a Barátság kőolajvezetéket, hogy a magyar gazdaságot a padlóra küldje, egyszerre bosszulva meg Magyarország „Kreml-barátságát” és hozva olyan kiszolgáltatott, zsarolható helyzetbe, amely a szankciókkal és a fegyverszállításokkal kapcsolatos álláspontját is Brüsszelnek (Washingtonnak) tetszően változtathatja meg. Zelenszkij robbantásos fenyegetőzésére reagálva Szijjártó Péter akkor úgy fogalmazott: Ukrajna egyre ellenségesebben viselkedik Magyarországgal szemben, amíg pedig ezen nem változtat, addig Magyarország nem tud részt venni az Európai Békekeretből fizetett fegyverszállításokkal kapcsolatos döntésekben. „Figyelembe véve a Barátság kőolajvezeték felrobbantásával való fenyegetőzést, szerintem jogos az az érzés, hogy ebből most már elég” – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Nevetséges, hazug állítások”

Szijjártó Péter a hétfői külügyi ülés után elmondta: „Továbbra sem járultunk hozzá ahhoz, hogy az Európai Unió az Európai Békekeret megnövelt összegéből újabb ukrajnai fegyverszállításokat finanszírozzon, hiszen korábban világossá tettük, hogy csak abban az esetben vagyunk hajlandóak a blokkolásunkat feloldani, ha az ukrán hatóságok véget vetnek annak a nevetséges, hazug állapotnak, amelynek nyomán az OTP-t mint a legnagyobb magyar bankot a háború nemzetközi szponzorainak listájára tették. Azért az mégiscsak nonszensz, hogy miközben Ukrajna az Európai Uniótól és benne Magyarországtól újabb és újabb anyagi áldozatvállalást vár a fegyverszállítás finanszírozására, addig a legnagyobb magyarországi bankot a háborús szponzorok listájára helyezi, és ott tartja. Világossá tettem itt Luxembourgban a főképviselőnek is és valamennyi tagállami miniszter kollégának is, hogy legyenek kedvesek lépéseket tenni ők is az ukránok irányába. Ha nekik ennyire fontos ennek az újabb 500 millió eurónak a kifizetése a fegyverszállításokra, akkor legalább annyit tegyenek, hogy érjék el az ukránoknál, hogy az OTP-t vegyék le erről a listáról”.

A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.
Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn