Hszi Csin-ping kínai elnök a kínai Senhszi tartomány székhelyén, Hszianban a Kína és a közép-ázsiai országok csúcstalálkozóján 2023. május 19-én.

Újabb amerikai korlátozásokkal szembesülhet Kína

Szerző: | 2023. július. 9. | Geopolitika, Makronóm Morzsa, Technológia

Az Nvidia és az AMD processzorgyártó részvényei egyaránt több mint 2 százalékot estek július elején, miután kiderült, hogy a szövetségi kormány új korlátozásokat mérlegel a mesterséges intelligenciához használt chipek kínai exportjára vonatkozóan.

Az USA-tól eddig sem állt távol a nagy teljesítményű chipek kínai exportkorlátozása. Az A800-as, korlátozott teljesítményű Nvidia chip – amelyet a vállalat kifejezetten az exportkorlátozás miatt fejlesztett ki – nem csupán számítási, de exporttilalom alá eshet. Az Nvidia és az AMD már érintett volt a korábbi korlátozásban – állítja a The Wall Srteet Journal (WSJ).

A WSJ szerint erre azért volt szükség, mivel az ázsiai nagyhatalom fenyegetést jelent az amerikai kiberbiztonságra. Az egyesült államokbeli tisztviselők szerint Kína hozzáfért bizonyos amerikai vállalatok olyan adataihoz, amelyekből előnyt kovácsolhat a technológiai versenyben. 

Azonban nem ez az USA egyetlen „kifogása” az export ellen. Többek között az is elhangzott, hogy a korlátozások nélkül Kína felhasználhatja a modern technológiát „a nem demokratikus eszmék terjedésének felgyorsítására vagy autonóm fegyverek kifejlesztésére” – állítja a CNBC.

„Ha a demokratikus oldal nem áll a technológia élére, és a tekintélyelvű államok feltörnek, akkor a demokráciát és az emberi jogokat veszélyeztetjük” – mondta az NBC-nek egy nemrég adott interjúban Eileen Donahoe, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának volt amerikai nagykövete. Az viszont szinte borítékolható, hogy a Kína és az USA közötti feszültség a korlátozás bevezetése után tovább fog növekedni,  hiszen jelenleg hatalmas technológiai verseny zajlik az országok között, amelyhez elengedhetetlenek a nagy teljesítményű chipek, így Kína hátránnyal indul.

Az USA saját maga alatt vágja a fát 

Az Nvidia pénzügyi igazgatója, Colette Kress szerint bár a korlátozásoknak nincs azonnali pénzügyi hatása a vállalatra, hosszú távon árthat a növekedésnek. Kress elmondta, hogy Kína a vállalat adatközpontokból származó bevételének 20-25 százalékát teszi ki, ez az első negyedévben 4,28 milliárd dolláros forgalmat jelentett. (Ez nemcsak a mesterséges intelligenciához használt, de más chipeket is magában foglal, beleértve a hálózati alkatrészeket.)

„Amennyiben hosszú távon korlátozzák az adatközponti termékeink kínai értékesítését, akkor számíthatunk arra, hogy az amerikai ipar tartósan elveszíti a versenyképességét és a lehetőségét, hogy vezető szerepet töltsön be a világ egyik legnagyobb piacán. Ez pedig hatással lesz a jövőbeli üzleti és pénzügyi eredményeinkre” – tette hozzá.

Borítókép: MTI/EPA/Reuters pool/Florence Lo

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn