Magyarország találkozási ponttá vált Kelet és Nyugat között

Szerző: | 2023. szeptember. 12. | Hazai, Kiemelt

A legnagyobb veszélyt a világ újrablokkosodása jelenti. Mi, közép-európaiak megtanultuk a történelem leckéjét, számunkra világos, hogy ha Kelet és Nyugat nem tud kulturáltan együttműködni, abból mi rendszeresen vesztesként jövünk ki – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Mi, magyarok a kelet-nyugati együttműködés hívei vagyunk. Sajnálattal tapasztaljuk, hogy az elmúlt időszakban megnőtt azon megszólalások száma a nyugat-európai országok részéről, amelyekben Kína és az európai gazdaság mesterséges szétválasztását szorgalmazzák” – fogalmazott Szijjártó Péter az egyik legnagyobb kínai autóipari beszállító cégcsoporthoz, a Baolonghoz tartozó Pex Automotive Systems Kft. üzemének átadásán Szigetszentmiklóson.

Találkozási pont

A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott: egy ilyen szétválasztás mélyütést vinne be az európai gazdaságnak, hiszen az évi 865 milliárd eurós kereskedelmet semmi nem tudná pótolni. Szijjártó Péter elutasította Washington és Brüsszel slágerkifejezését, a „kockázatmentesítést” is, mondván: a legnagyobb kockázatot éppen az jelenti, hogy a Nyugat a kínai gazdaságról való leválási szándékával a világ újra a blokkosodás felé fog sodródni.

Mi, közép-európaiak megtanultuk a történelem leckéjét, és számunkra világos, hogy ha Kelet és Nyugat nem tud kulturáltan együttműködni, abból mi rendszeresen vesztesként jövünk ki. Hazánk a konnektivitásban érdekelt, s ehhez azzal tud hozzájárulni, hogy fontos találkozási ponttá vált Kelet és Nyugat között

– mondta.

A 2010-ben meghirdetett keleti nyitás politikáját egyértelmű sikertörténetnek nevezte. Mára Magyarország Kína első számú beruházási célpontjává vált Közép-Európában. „Ezek a beruházások, amelyek évről évre érkeznek Kínából Magyarországra, nagymértékben járulnak hozzá ahhoz, hogy a magyar gazdaság növekedési ütemét fenn tudjuk tartani” – mutatott rá, hozzátéve, hogy Magyarországon már a kínai vállalatok alkotják az egyik legnagyobb beruházói közösséget, a kelet-ázsiai ország pedig hazánk legnagyobb kereskedelmi partnere az Európai Unión kívül.


Az elektromobilitásé a jövő

A miniszter hangsúlyozta: az elektromos és intelligens autóipar jelenti az európai gazdaság jövőbeni gerincoszlopát, aki ezen ágazatokban beruházásokat tud magához vonzani, az hosszú távú biztosítékot kap a saját gazdaságának növekedésére.

Ezért is kiemelten fontos a Baolong magyarországi jelenléte a Pex Automotive Systems Kft.-n keresztül. A mintegy 5,1 milliárd forint értékű zöldmezős beruházást az állam 1,5 milliárd forinttal támogatta. A tárcavezető hatalmas lehetőségnek minősítette, hogy a vállalat Magyarországra telepíti elektromobilitási stratégiájának európai bázisát, amelynek keretében az új egységben megkezdődhet majd az elektromos és intelligens járműiparhoz kapcsolódó termékek gyártása.

Mint mondta, a Baolong Kínán kívül eddig egyedül az Egyesült Államokban és Németországban működtetett gyárakat, így érthető módon

óriási verseny indult meg az új beruházásért, ebből a versenyből pedig ismét Magyarország került ki győztesen.

Arról is beszámolt, hogy tavaly a magyar autóipar rekordot döntött, mivel termelési értéke 31 százalékos növekedést követően meghaladta a 10 ezer milliárd forintot. Szavai szerint a lendület ráadásul kitart: a szektor teljesítménye az idei első hat hónapban a 2022-es rekordévhez képest is 24 százalékkal bővült.

Ez kellő alapot ad ahhoz, hogy átvészeljük a világgazdasági nehézségeket, s ne csak átvészeljük, hanem a gazdaságot növekedési pályán tudjuk tartani” – fogalmazott a miniszter.

Kapcsolódó:


Forrás: KKM / MTI
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn