Még öt évig Ursula von der Leyen vezetné az uniót? 

Szerző: | 2023. szeptember. 27. | Geopolitika, Társadalom

Vajon bizalommal pályázhat-e második ciklusára Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke? Vagy az újrázás meg sem fordult a fejében? Ám az is könnyen előfordulhat, hogy még egy jelentősebb szervezet, a NATO vezetését veszi célba. Ez ma még mind nyitott kérdés.  

Ki is ez a nő az örök mosoly, a tökéletes frizura és a több nyelven folytatott gördülékeny kommunikáció mögött? Ursula von der Leyen úgy tűnik, mintha mindig kitárulkozna, holott valódi jelleméből semmit sem mutat meg. A pedigréje szerint konzervatív politikus, de mint annyi német sorstársa, csak pártja nevében hordozza a keresztény jelzőt.  

Mondják róla, hogy mindig is a CDU (a német Kereszténydemokrata Unió) balszárnyát erősítette, mára ez már odáig vezetett, hogy nem lehet különbséget tenni közte és az európai politikai elit balfele, valamint a környezetért megszállottan aggódók között. Az ambícióját is csak gyaníthatjuk: valószínűleg kevés volt neki az unió vezetésében eltöltött öt év, még szüksége van egy mandátumra – írta elemzésében a Le Point francia magazin.  

Siker vagy bukás? 

Felmerül a kérdés, ha a teljesítményét értékeljük, joggal tart-e igényt a bizottság elnökeként az újrázásra. Még az is kérdéses, hogy a 2024-es európai parlamenti választások után neki lesz-e a legjobb esélye egy második ötéves ciklusra.  

Ha ezeket a tényezőket mind sorba vesszük, talán nem kellene megkockáztatnia egy bukást.  

Sokkal jobb eséllyel csatlakozhatna a NATO-hoz, ahol Joe Biden szilárd atlantizmusára támaszkodhatna. Kiváló főtitkár lehetne, az amerikai akcentust kellene áttennie európai angolra, ráadásul védelmi miniszteri tapasztalatokkal is büszkélkedhet, bár a német katonák a korábbi tevékenységét nem foglalták örömódába.  

A választás – mint láthatjuk – nem olyan magától megoldódó kérdés a 64 éves német hölgy, a hétgyermekes családanya számára, aki biztosan szakmai életének utolsó szakaszába lép. Angela Merkel barátnőjének és pártfogoltjának politikai pályafutása során már voltak olyan pillanatok, amikor egy döntésen múlt az, hogy minden másképp alakulhatott volna. Igényt tarthatott volna például a CDU élén Merkel utódlására és végső soron a kancellári székre is.  

Merkelnek más tervei voltak 

Ursula von der Leyennel Angela Merkelnek más tervei voltak. Védelmi minisztere a tervek szerint a NATO főtitkári posztját töltötte volna be. A 2019-es európai választások azonban felborították ezt a tervet. Először is azért, mert Emmanuel Macron nem kedvelte a német bizottsági jelöltet, Manfred Webert. Másodszor, mert a francia államfő Merkel másik elképzelését is elvetette, a holland munkáspárti Frans Timmermansét.  

Végül pedig zavarba hozta Von der Leyent azzal, hogy őt javasolta a bizottság elnökének. A franciák jól együttműködnek Von der Leyennel, alig akad néhány homokszem a gépezetben. A bizottsági elnök a CDU balszárnyát képviselte, ami összeegyeztethető Emmanuel Macron állítólagos progresszív irányvonalával. Ráadásul a német kancellár, Merkel már nem tudta visszautasítani ezt a harmadik választást, arról nem is beszélve, hogy közeli emberéről volt szó.  

Így Ursula von der Leyen, anélkül, hogy bármilyen ilyen vágyat táplált volna – apja, Ernst Albrecht, az első brüsszeli tisztviselők egyikének 1958-as nyomdokain – a Berlaymont-palotába katapultáltatta magát. Az Európai Parlament viszont megint nem értette, hogy miként működik a politika: csupán tíz szavazaton múlt, hogy a képviselők elutasítsák a német jelöltet. 

A NATO továbbra is nyitott lehetőség 

Jövő nyáron az Európai Parlament részt akar venni a csúcspozíciók elosztásában. A három többségi párt javaslatokkal fog előállni a bizottság számára – jelezte előre a Renew baloldali tömörülés, amely ezekben a kérdésekben az Élysée-palota álláspontjától eltérő különvéleményt képvisel.  

Von der Leyen számára a történelem ismétli önmagát: a NATO főtitkári posztja jövő nyáron újból megüresedik. A bizottság leköszönő elnöke kétségtelenül a kerítés mindkét oldalán játszhat: egyrészt az unió „természetes utódjelöltjeként” mutathatja be magát, ha pedig a dolgok rosszul alakulnának, ráugorhat a NATO-főtitkári posztra. Ám  

Amerikának sokkal hasznosabb, ha Von der Leyen marad az EU vezető tisztségében, mintha a NATO-ban vitézkedne. Végül ez is szép vigaszdíj, de nem feltétlenül megnyugtató.  

Különösen akkor nem, ha 2024 novemberében Donald Trump nyerné az amerikai elnökválasztást.  

Borítókép: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn