Most állt le Ukrajna amerikai segélyezése

Szerző: | 2023. december. 7. | Háború, Kiemelt, Társadalom

Elhasalt az amerikai törvényhozásban az a törvényjavaslat, amelybe az ukrán segélypénzek voltak csomagolva. Biden őrjöng, oroszbarátnak titulálja a republikánusokat – és bevallja, hogy elfogyott a Kijevnek szánt pénz.

Az amerikai szenátus republikánusai december 6-án blokkolták annak a javaslatnak az elfogadását, amely többek között további finanszírozást tenne lehetővé Ukrajna részére.

Az összesen 111 milliárd dollár értékű csomag egyszerre tartalmazta Izrael, Tajvan és Kijev hadifinanszírozását, de ami a legfontosabb: a migráció megfékezésére szolgáló határvédelmi kiadásokat is. Ez utóbbi kapcsán a republikánusok többször figyelmeztették az elnököt: ha túl alacsonynak találják az összeget, elfelejtheti az egész csomagot. Pontosan ez történt a szavazáson.


Tényleg elfogyott a pénz

Joe Biden szorult helyzetbe került. Most először jelentette ki egyértelműen, hogy az Egyesült Államoknak elfogyott a pénze Ukrajna segélyezésére. Mint mondta, a republikánusok voksolása olyan ajándékot készített Putyinnak, amelyről ő álmodni sem mert, ezzel pedig egyértelműen Oroszország pozícióját erősíti.

A csomag összegéből 60 milliárd dollár jutott volna Kijevnek. A szenátusban a 100 tagból minimum hatvannak kellett volna a törvényjavaslati vita folytatásához igennel szavazni, ez azonban kilenc szavazat híján megbukott.

Bár a Fehér Ház hónapokon keresztül optimistán nyilatkozott arról, hogy a Kongresszus még az év vége előtt megállapodásra jut a segélycsomaggal kapcsolatban, a tegnapi szavazás szétzúzta a derűlátást, és gyakorlatilag nullára csökkentette annak esélyét, hogy még 2023-ban konszenzus jöhessen létre.

A segélyek leállásának veszélye érthető módon pánikot okoz a kijevi vezetésben. Ukrajna minden saját bevételét katonai kiadásokra fordítja, így az államot a külföld tartja lélegeztetőgépen.

Amennyiben elapadnak a források, az teljes gazdasági összeomlást és nagy valószínűséggel a háború végét jelenti hónapokon belül.


Patthelyzet az ukrán fronton, patthelyzet Washingtonban

Nem segíti Biden finanszírozási terveit az elnökválasztási kampány berobbanása sem. Kihívója, Trump az ukrajnai háború villámgyors lezárását ígéri, a közvélemény-kutatások pedig az ő álláspontját kezdik igazolni: a Gallup novemberi jelentése szerint az amerikaiak 41 százaléka véli úgy, hogy az USA túl sokat költ Ukrajnára – a szám azért figyelemreméltó, mert ugyanerre a kérdésre júniusban még csak 29 százalékkal válaszoltak igennel.

A republikánusok világossá tették álláspontjukat: vagy megfékezi Biden a mexikói határon az illegális migrációt, megfelelő anyagi eszközöket biztosítva annak végrehajtására, vagy búcsúzzon el Ukrajnától.

Az elnök – több lehetősége nem lévén – hangosan szidja őket. „A republikánusok éppen hülyét csinálnak a nemzetbiztonságból, túszul ejtve Ukrajna finanszírozását szélsőséges határpolitikájuk miatt” – mondta Biden, megígérve, hogy nem adja fel a dolgot, és el fogja érni az ukrán segélyek újbóli folyósítását. Ezt azonban csak az illegális migráció megfékezésével tudná megtenni, amit nem mer és nem akar megtenni. A blokkolással szemben pedig még ő is tehetetlen.

A tél most még hidegebb lesz Kijevben.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn