A kínai jüan lekörözte a japán jent a globális tranzakciókban 

Szerző: | 2023. december. 28. | Kiemelt, Világgazdaság

A SWIFT által kiadott havi nyomkövető szerint a kínai jüan megelőzte a japán jent, és a negyedik leggyakrabban használt valutává vált a globális tranzakciókban, két év után először. 

A kínai jüan megelőzte a japán jent, értékét és a globális tranzakciókból való részesedést tekintve a negyedik leggyakrabban használt valuta lett közel két év után először – derül ki a Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) által közzétett havi kínai valutakövetésből. 

A ZeroHedge hasábjain is olvashatjuk, hogy a SWIFT által összeállított és csütörtökön közzétett adatok szerint a jüan mint globális, fizetésre használt valuta részesedése novemberben 4,61 százalékra emelkedett az előző havi 3,6 százalékról, ezzel mintegy lekörözte a japán jent, amelynek részesedése novemberben 3,41 százalék volt az előző havi 3,91 százalék után. 

A jüan a 2023-as év egészében tartó erőteljes leértékelődésének köszönhetően folyamatosan felfelé menetel, miután januárban még csak 1,91 százalékos részesedéssel kezdte az évet. Novemberi olvasata volt a legmagasabb azóta, hogy a SWIFT 2010-ben elkezdte összeállítani az adatsorokat. Mindeközben az amerikai dollár novemberben 47,08 százalékos részesedéssel megőrizte dominanciáját a globális fizetésekben. Az eurót a globális tranzakciók 22,95 százalékában használtak, a brit font részesedése 7,15 százalék volt. 

Kína fokozta erőfeszítéseit a jüan használatának kiterjesztésére a határokon átnyúló tranzakciókban, az amerikai dollár alternatívájaként, de eddig nagyon korlátozott sikereket ért el, mivel az ország áthatolhatatlan tőkemérlegtűzfala miatt a jüan soha nem tud igazán lebegni (és ha mégis, akkor figyeljük meg, hogy a hazai megtakarítások tízbillióit azonnal elárasztja a világ többi részének fizetőeszköze, természetesen egy masszív leértékelést követően). A jüan természetes korlátainak leküzdése érdekében Kína arra ösztönöz más országokat, hogy a kereskedelmet és a befektetéseket a kínai valutában bonyolítsák le (amit Oroszország az elmúlt hónapokban meg is tett), és jüan elszámolóbankokat hoz létre offshore piacokon a határokon átnyúló jüan elszámolások lebonyolítására. 

A SWIFT adatai szerint a jüan évek óta az ötödik helyen áll a globális fizetésre használt valuták között. 2021 decemberében és 2022 januárjában két hónapig átmenetileg a negyedik helyet foglalta el, de a következő hónapban visszaesett az ötödik helyre egészen a múlt hónapig.  

Novemberben a SWIFT adatai szerint a jüan váratlanul megelőzte az eurót is, mint a második leggyakrabban használt valuta a globális kereskedelemfinanszírozási piacon.  

A jüan szeptemberben előzte meg az eurót, és először szeptemberben foglalta el a második helyet a globális kereskedelemfinanszírozásban – a 2017-ig visszamenőleg rendelkezésre álló adatok szerint –, majd októberben a harmadik helyre esett vissza. 

A SWIFT jüanra vonatkozó nyomkövetője bizonyos üzenettípusokból számított és a rendszerén keresztül a pénzügyi intézmények között kicserélt adatokat számolja, így nem tükrözi a teljes pénzügyi piacot – jegyezte meg jelentésében a szövetség. 

Kapcsolódó cikkünk: 

Borítókép: MTI Fotó: Bartha Annamaria

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn