Furcsa dolgokat mond az EKB elnöke Trumpról

Szerző: | 2024. január. 15. | Kiemelt, Makronóm Morzsa, Világgazdaság

Christine Lagarde szerint, ha Trump visszatér a Fehér Házba, több területen is konfliktust fog szítani az Európai Unióval. Első helyen a kereskedelmi protekcionizmust, a NATO támogatását és a klímaváltozás elleni küzdelmet említette.

Íratlan szabályt szegett Christine Lagarde. A központi bankok vezetői hagyományosan tartózkodnak a nyílt politikai véleményformálástól, az Európai Központi Bank elnöke azonban a Financial Times beszámolója szerint meglepő határozottsággal figyelmeztetett arra, hogy szerinte milyen negatív következményekkel fog járni, ha Donald Trumpot újra az Egyesült Államok elnökévé választják.

Mint mondta, ez a lehetőség Trump első elnöki ciklusát figyelembe véve „egyértelmű fenyegetést” jelent majd Európára nézve, az új vezető ugyanis több területen (elsősorban a kereskedelmi protekcionizmusban, a klímaváltozás elleni küzdelemben és az USA NATO-s szerepvállalásával kapcsolatban) fog összetűzésbe kerülni az Európai Unióval.

„Ha levonjuk a következtetéseket elnöki munkájának négy évéből, akkor egyértelmű fenyegetést látunk. Ezen a három területen az Egyesült Államok érdekei egyáltalán nem találkoztak Európa érdekeivel” – hangsúlyozta Lagarde.

Az EKB elnöke ugyanakkor nem tartja hihetőnek, hogy Trump elnöksége alatt az Egyesült Államok magára hagyná Európát az ukrajnai háború további finanszírozásában. Szerinte a kongresszusban többségében vannak azok, akik mélyen elítélik Oroszország agresszióját, így Trump alatt is folytatni fogják Kijev támogatását.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn