Ifjú tudósjelöltek készülnek a tudományos olimpiai döntőre 

Szerző: | 2024. április. 15. | Hazai, Társadalom

Nyolcvanhárom középiskolás fiatal innovátor jelentkezett kiemelkedő természettudományos és műszaki projektekkel a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia (OTIO) második fordulójára.  

A Magyar Innovációs Szövetség friss közlése szerint az ifjú tehetségek lenyűgöző ötleteket, megoldásokat és kutatási témákat dolgoztak ki és nyújtottak be az április 8-i határidőre. A zsűri április végéig dönt arról, mely projektek tartoznak a legkiválóbbak közé, és melyek kvalifikálják magukat a május végi döntőbe, valamint az ifjúsági Európa- és világbajnokságra. 

A cél: felhívni a figyelmet a tudomány és a technológia fontosságára 

Az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia a Magyar Innovációs Szövetség által a diákok kreativitásának és innovációs képességeinek elismerésére évente megrendezett innovációs verseny, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a tudomány és a technológia fontosságára, valamint ösztönözze a fiatalokat, hogy az élet minden területén hasznosítsák a tudásukat és a kreativitásukat.  

A 2023/2024. évi Országos Tudományos és Innovációs Olimpiára 193-an adtak be pályázatot. Az első értékelési körben a fiatalok szakmai interjúkon vettek részt, amelyek keretében a zsűritagok részletesebben is megismerkedhettek a pályázókkal, az egyes pályázatokkal, valamint az azokban foglalt projektek megvalósíthatóságával.  

83 fiatal 58 projektet adott be második körös értékelésre 

A tudósjelöltek a műszaki és természettudományi területeken végzett részletesen kidolgozott tudományos munkáikat, a második körös értékelésre április 8-ig nyújtották be, összesen 83 fiatal, 58 projektet. Az akadémikusokból, professzorokból és gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság április végéig hozza meg döntését a döntőbe jutó pályázatokról. Az OTIO második fordulójában részt vevő diákok a pályaműveikkel egyértelműen bizonyították, hogy az innováció jövője biztos kezekben van. 

A döntőre – amely egy kétnapos nyilvános bemutató és kiállítás is – 2024. május 31-én és június 1-jén a BME Q épületében kerül sor, ennek keretében a kiválasztott diákok bemutathatják kutatásaikat és projektjeiket a zsűrinek, valamint a látogatóknak. Május 31-én, a finálé első napján a Magyar Innovációs Szövetség várja a középiskolás osztályokat, hogy a tudomány csodás világa még közelebb kerülhessen a fiatalokhoz. 

Május végén lesz a díjkiosztó 

A szakemberekből álló zsűri a két nap folyamán újból értékeli a diákok munkáit és elért eredményeit, majd személyes interjúkat követően kiválasztják a nyerteseket. A díjkiosztó ünnepséget június 1-jén az ÖbölHáz Rendezvényközpontban tartják, ahol az ország legtehetségesebb tanulói vehetik át az elismeréseket. 

A 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia a kulturális és innovációs miniszter fővédnöksége mellett a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alap finanszírozásával valósul meg.  

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn