Davos: Kína terve a káosz elkerülésére

Szerző: | 2024. január. 17. | Geopolitika, Kiemelt, Világgazdaság

A Világgazdasági Fórumon a kínai kormányfő arról beszélt, hogy a globális bizalom erodálódása már nemcsak a gazdasági növekedést, de a békés fejlődést is veszélyezteti. Peking ötpontos tervet állított össze az újjáépítése érdekében.

A kínai miniszterelnök népes delegációval (mintegy 150 fővel, köztük tíz miniszterrel) érkezett a Világgazdasági Fórumra. Ő egyébként a legmagasabb rangú kínai politikus, aki Hszi Csin-ping 2017-es látogatása óta beköszönt a „globális elitnek”.

Li Csiang nem titkolt célja, hogy meggyőze a nyugati döntéshozókat: Kína gazdaságának a növekedése nem torpan meg, Peking pedig minden erejével arra törekszik, hogy segítse a globális együttműködést és a bizalom újjáépítését.

Hitelvesztés és bizalomhiány

Utóbbi kapcsán a fórumon tartott január 16-i beszédében kifejtette: az elmúlt évtizedekben a bizalom volt az az alap, amelyre a globalizációt fel lehetett építeni, napjainkra azonban olyannyira hanyatlóban van, hogy az már nemcsak a globális növekedést, de a békés fejlődést is veszélyezteti.

Li szerint a világ a kaotikus átalakulások új időszakába lépett, a változás katasztrofális hatásait pedig csak a bizalom újjáépítésével lehet elkerülni.

Kína ezért a maga részéről ötpontos tervet készített a cél elérése érdekében:

1. Meg kell erősíteni a makrogazdasági viszonyokat a jobb együttműködés érdekében. A globális gazdaság szereplői a jelenben már olyan erősen kötődnek egymáshoz, hogy minden kísérlet annak gyengítésére a világgazdaság törékenységét fokozza. A kínai miniszterelnök az első pontban nem titkoltan az amerikai és európai „kockázatmentesítést” kritizálta, amely a Kínától való gazdasági elszakadást állítja előtérbe – anélkül, hogy a kialakuló hiányt diverzifikációval el tudná tüntetni.

2. Az ellátási láncok stabilitása érdekében erősíteni kell a nemzetközi ipari együttműködést. A kormányfő 5400-ra tette azon globális kereskedelmi tiltó rendelkezések számát, amelyeket 2020 és 2023 között vezettek be – ez dupláját jelenti a pandémia előtti korlátozó intézkedéseknek.

3. Fokozni kell a globális innovációs együttműködést. Li szerint az innováció csak akkor tud valóban innováció lenni, ha az diszkriminációtól és megkülönböztetésektől mentes tudományos és technológiai környezetben történik.

4. Szorosabb együttműködést kell kialakítani a klímacélok elérése érdekében. A kínai miniszterelnök alapvetően az Európai Uniónak szúrt oda, amiért az szubvencióellenes vizsgálatokat indítva és exportkorlátozásokkal igyekszik akadályozni Kínával a kereskedelmet, beleértve természetesen a zöldtechnológiai szegmenst is. Nem csak Peking mutatott rá eddig arra a tényre, hogy az együttműködés hiányával és a kereskedelmi korlátozásokkal az energiaátállás tervei mennek szó szerint a füstbe a jövőben.

5. A globális észak és dél, valamint a dél–dél együttműködését erősíteni kell egy toleráns világgazdaság kialakítása érdekében. Li gyakorlatilag a blokkosodás egyik sarokkövének nevezte a gazdasági megosztottságot, az egyenlőtlenségek egyre növekvő volumenét, amely többek között a technológiai megosztottságot, végső soron pedig a globális célok elérésének egyre nagyobb reménytelenségét okozza.

A kínai kormányfő hangsúlyozta: a világnak teljes egészében végre kell hajtani az ENSZ 2030-ig kitűzött fejlődési programját, ennek érdekében pedig meg kell szüntetni az azt gátló hiányosságokat.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Keystone/Peter Klaunzer

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn