Nyereséges lesz-e a párizsi olimpia? 

Szerző: | 2024. április. 29. | kultúra, Társadalom, Világgazdaság

A francia államfő a Grand Palais-ban tett látogatása során, alig száz nappal a játékok előtt, biztosítékot adott arra, hogy a francia kormány által befektetett 2 milliárd dollár nyereséges lesz, és az olimpián nem lesznek „fehér elefántok”. 

„A nemzet által befektetett 2 milliárd euró megtérül” – biztosította Emmanuel Macron a nyilvánosságot egy tévéinterjúban, mielőtt száz nappal a párizsi játékok megnyitója előtt a Grand Palais olimpiai helyszínére látogatott. Bár a teljes költséget és a gazdasági hozadékokat még nem számszerűsítették pontosan, az államfő azt állította, hogy „ezek a beruházások megtérülnek, mert fenntarthatók lesznek, és továbbra is aktivitásra serkentenek”. A rendezvény által generált több mint 6 milliárd eurós összegre utalva, amely mintegy 2000 vállalat mozgósításának köszönhető – a Párizs 2024 szervezőiroda szerint 2200 céget választottak ki a szerződések keretében –, az államfő hangsúlyozta, hogy a játékok munkahelyeket teremtettek – ezt emelte ki a Les Echos üzleti napilap is tudósításában. 

Fehér elefántok nem lesznek 

A gazdasági hatásokról szóló frissített tanulmányt a Párizs 2024-nek a hónap végéig nyilvánosságra kell hoznia. A legutóbbi, hét évvel ezelőtti értékelés idején a szervezőbizottság három lehetséges forgatókönyvet említett, a felső tartományban 10,7 milliárd, az alsóban pedig 5,3 milliárd eurót.  

Több sportközgazdász szerint ezt a maximális összeget valószínűleg lefelé fogják módosítani, tehát a kiadások nem haladják meg a 10 milliárdot. Emmanuel Macron hangsúlyozta, hogy „nem lesznek fehér elefántok” – utalva a játékok után elhagyott olimpiai létesítményekre, mint többek között Rióban –, amelyek a gyakori költségvetési csúszások okozói. Macron ragaszkodott ahhoz, hogy a Solideo, a 70 olimpiai létesítmény átadásáért felelős közintézmény időben és a költségvetésen belül átadja a stadionokat és sportközpontokat.  

A Saint-Denis, Saint-Ouen és L’Île-Saint-Denis között épülő olimpiai falu, amely a sportesemények idején 14 500 sportolónak ad majd otthont, „több mint 4000 lakást, irodát és munkahelyet teremt a régióban, olyan városrészekben, ahol nagy szükség van rájuk”.  

„Nincsenek olyan jelentős épületeink, amelyeket a játékok után ne használnánk” – hangsúlyozta az államfő, példaként említve a saint-denis-i olimpiai vízi központot, amely „továbbra is az iskolák és egyesületek uszodája marad”. Ugyanez vonatkozik „a Szajna és a Marne több tucat vízi sportközpontjára”, amely a két folyó – ahol az olimpiai versenyek egy részét rendezik – úszhatóvá tételének köszönhetően épül majd meg. 

Az olimpia félelmet is kelt a franciákban 

A köztársasági elnök először szólt arról, hogy van B, sőt C terv is a megnyitóünnepségre, amelyet a Szajna mentén kellene megtartani, ha komolyabb terrorfenyegetés történne.  

A franciák nem titkolják aggodalmaikat, hiszen a július 26-i Szajna-parti megnyitóünnepség egy nagyszabású és példátlan eseménynek ígérkezik. A La Tribune Dimanche számára végzett Ipsos-felmérés szerint

a megkérdezettek 33 százaléka mondta, hogy aggódik az olimpiai játékok miatt, de körülbelül ugyanennyit hagy hidegen a kérdés.  

Negyvenhét százalékuk kételkedik abban, hogy Franciaország képes lesz biztosítani az olimpiai játékok zavartalan lebonyolítását. A megkérdezettek mindössze 55 százaléka bízott abban, hogy a hatóságok megfelelően biztosítják a megnyitóünnepséget, ami 13 százalékponttal kevesebb, mint 2023 októberében.  

Ezek a félelmek jogosak, hiszen Franciaországban már történtek látványos terrortámadások, és a nemzetközi helyzet is rájátszik az ott élők aggályaira. „A többségük amiatt aggódik, hogy a fenyegetettség megnőtt, és új eszközök, például drónok állnak a bűnözők rendelkezésére – jegyezte meg Brice Teinturier, az Ipsos France főigazgató-helyettese. – A franciák felismerték, hogy nincs olyan, hogy zéró kockázat. Másrészt a kormány is azt az üzenetet hangsúlyozza, hogy megtesz mindent.”  

Megnyitóünnepség a Szajnán 

Macron a Grand Palais-ban, ahol az olimpiai, valamint paralimpiai vívó- és taekwondoversenyek lesznek, igyekezett eloszlatni ezeket a félelmeket. Különösen a megnyitóünnepség terve vált ki negatív hullámokat, márpedig ez Macron személyes kedvence, amelyet a Szajna mentén várhatóan több mint 300 ezer néző tud megtekinteni. A parádés esemény a Trocaderónál ér véget, ahol az összes hivatalos személyiség összegyűlik.  

„Nagyon széles biztonsági kordont állítunk fel, ahol minden ki-és belépőt átvizsgálunk” – magyarázta Emmanuel Macron. Franciaország legszebb arcát szeretné megmutatni ezzel a példátlan nyitóünnepséggel, amelyet az olimpiai játékok történetében először stadionon kívül rendeznek meg. 

Zűrzavaros világ 

Az elnök elkötelezett a játékok mellett, amelyek mérföldkőnek számítanak második ötéves mandátumában. Meg akarja mutatni, hogy országa képes a nagy események zökkenőmentes megszervezésére, annak ellenére, hogy – saját megfogalmazása szerint is – „zűrzavaros világban élünk”. Az államfő nagy tétekkel játszik – ezt már a Le Monde napilap állapította meg. A március 22-i oroszországi koncerttermi támadás arra emlékeztetett, hogy az iszlamista fenyegetés még mindig velünk van, még akkor is, ha Franciaországban évek óta nem történt nagyobb terrortámadás.  

A kormány többször is kizárta, hogy az olimpiát konkrét fenyegetés érné, de ez nem jelenti azt, hogy nincs is veszély.

A játékok az egyik leginkább támadott esemény, különösen kibernetikai szempontból. Több ezer attak érte már a platformjainkat, és az olimpia alatt is támadni fognak minket, de mi készen állunk. Az biztos, hogy Franciaország még soha nem biztosított ilyen mértékben egy eseményt”

– mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke. 

B és C terv 

Tavaly márciusban Gérald Darmanin belügyminiszter részletesen ismertette a biztonsági intézkedéseket, amelyek között szerepelt a rendvédelmi erők 30 ezer tagjának mozgósítása a játékok teljes ideje alatt. A megnyitóünnepség napján további 27 ezer ember csatasorba állítása várható különböző magánbiztonsági cégektől és a hadseregtől.   

Emmanuel Macron szintén először szólt arról, hogy a nyitóünnepség B terve – a Trocaderóra korlátozott rendezvény –, sőt egy C terve is – a Stade de France-ban – megvan, ez utóbbi komoly terrorfenyegetés esetén lépne életbe. „Párhuzamosan készülünk rájuk, és valós időben elemezzük a kockázatokat” – jelentette ki az elnök. 

Az Izrael elleni iráni támadás nyomán Gérald Darmanin a zsinagógák és a zsidó vallású iskolák szigorúbb biztonsági intézkedéseiről is beszélt. A játékok és biztonságuk témája az elkövetkező hetekben óhatatlanul felmerül. Az olimpiai láng, amelyet a múlt héten gyújtottak meg a görögországi Olümpiában, május 8-án érkezik Marseille-be, miután átkelt a Földközi-tengeren, és megkezdi hatvannyolc állomásos útját, amely július 26-án a párizsi érkezéssel ér véget.  

Ha a saját erkélyedről akarod nézni a megnyitót, azt is be kell jelenteni 

Aki be akar lépni a 2024-es olimpia védőövezetébe, annak jó előre regisztrálnia kell. A játékok védőövezetét július 18-tól, nyolc nappal a megnyitóünnepség előtt helyezik üzembe – jelentette be a múlt héten a rendőrség prefektusa, Laurent Nuñez. „Minden olyan épületet be fogunk vonni, amely a Szajnára néz” – mondta, utalva a folyó mentén álló épületek első sorára. 

Mindenkinek, aki ebben a körzetben lakik, vagy aki be akar menni oda akár autóval, akár gyalog, regisztrálnia kell a május 10-én megnyíló digitális platformon, és biztonsági ellenőrzésen is részt kell vennie. „A nézőket nem érintik ezek a vizsgálatok” – hangsúlyozta Laurent Nuñez.  

Ez a terület mintegy 20 ezer helyi lakost érint – folytatta Anne Hidalgo, Párizs polgármestere. E védőövezet körül, amely a lehető legközelebb helyezkedik el a folyóhoz, július 18-tól kialakítanak egy gépjárműforgalmi tilalmi zónát.  

Ehhez a térséghez nem kell majd regisztráció vagy QR-kód – magyarázta Nuñez, utalva a rugalmasabb felügyeletre a rendőrségi ellenőrző pontokon. „A lehető legkevésbé akarjuk megzavarni az emberek életét. A helyi lakosok, a környéken dolgozók és a kiszállítások a nap bármely szakában élvezhetik majd a mentességet” – erősítette meg a prefektus.  

„Azonban az ünnepség napján 13 órától ezek többsége már nem lesz érvényes a körzeten belüli mozgásra – fejtette ki, hozzáfűzve: – Ezenkívül, hogy elkerüljük, hogy Párizs nyolc napon keresztül kettévágott várossá váljon, öt, a Szajnán átívelő hidat tartunk üzemben.”  

Mintegy tizenöt metróállomás lesz lezárva 

Akinek erkélye van a Szajnára, annak nem korlátozzák az esemény megtekintését, de előzőleg ezt is regisztrálni kell. A védett területre vezető mintegy tizenöt metróállomást lezárják, ám ezek a korlátozások nem érintenek egész vonalakat. A Concorde, a Tuileriák és a Champs-Élysées – Clemenceau állomás azonban zárva lesz a játékok alatt.  

Anne Hidalgo hozzátette, hogy a megnyitóünnepség napján ezer rendőrt fognak bevetni. Az esemény alkalmából a felső rakpartokon tartózkodó 220 ezer néző, aki meghívót kap, 15-40 ezer fős zónákra lesz felosztva, és 65 óriás kivetítőn követhetik majd a műsort.  

Kapcsolódó: 

Címlapkép: Shutterstock 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn