A blokkosodás ellenszerének nyomában 

Szerző: | 2024. május. 22. | Geopolitika, Hazai, Világgazdaság

A Debreceni Egyetem és a Makronóm Intézet szervezésében, a Makroszkóp rendezvénysorozat keretében tartottak konferenciát A blokkosodás gazdasági hatásai címmel az oDEon Színházban. A szakemberek a téma kapcsán megoldási lehetőségeket is felvázoltak előadásaikban. 

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja az esemény megnyitóján hangsúlyozta: egy újabb olyan rendezvényt tartanak a Gazdaságtudományi Karnak köszönhetően, amelynek keretében a hallgatók hasznos ismeretekkel és újfajta látásmóddal gazdagodhatnak – írta a Debreceni Egyetem hivatalos honlapján

„Olyan szakemberek tartanak rendszeresen előadásokat nálunk, akik a saját területükön specialistának számítanak. Egy olyan szakmai közösség működik ismét együtt, amely mindenkinek csak a javára válhat” – vélekedett a kancellár. 

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora kiemelte: az elmúlt időszakban teljesen átalakult a társadalmunk. 

A magyarok veleszületett sajátossága a konnektivitás, amely a jövőben a gazdaságpolitika egyik vezérelve lesz, és átformálja az életünket. Más szakmák, tárgyak lesznek az egyetemen, eltérő foglalkozások. Rendkívüli mértékben változik a világ, amelyben mindenki keresi a helyét. Ez a konferencia remek lehetőséget kínál arra, hogy lássuk, nekünk hol a helyünk, hol lehet a helyünk” – fogalmazott a rektor, aki megemlítette: a vasfüggöny időszakában ő is megtapasztalhatta, hogy mi is az a blokkosodás. 

A megnyitót követően Joó István, a HIPA vezérigazgatója, befektetésösztönzésért és kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztos tartott előadást.  

A Debreceni Egyetem korábbi hallgatója kitért arra, mi is az a blokkosodás és mi a konnektivitás. Elmondta:  

vannak olyan hangok, amelyek szerint szét kellene választani a kínai és az európai gazdaságot, a történelmi példák azonban a magyar konnektivitási stratégiát igazolják.  

A helyes úton akkor járunk, ha a beruházásösztönzés területén is az együttműködésre törekszünk. Ennek a tudatos stratégiának az eredménye, hogy Magyarország mára a nyugati és keleti csúcstechnológiák találkozási pontjává vált, Debrecen pedig az egyik legnagyobb nyertese a sikeres konnektivitási stratégiának. 

György László kormánybiztos

György László gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos is felszólalt a rendezvényen. Többek között a blokkosodás kedvezőtlen hatásairól beszélt a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára. Emellett pedig  

az ellenszerekre is kitért, amelyek között megemlítette a beruházások szükségességét, a munkát és a tudás hasznosítását, vagyis a magyar gazdaságstratégia fontos alappilléreit. 

 

Dobos Balázs, a Makronóm Intézet szakmai igazgatója előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi években lelassult a globalizációs folyamat. Elmondta: egyre inkább az látszik, hogy ideológiák mentén egyes országok blokkokba szerveződnek, vagy legalábbis törekednek erre. A Makronóm Intézetnél több forgatókönyv mentén számolták ki, hogy ennek milyen gazdasági hatásai lehetnek, és Európa mindenképpen jelentős veszteségekkel nézne szembe. 

Egyetértés volt abban, hogy a blokkosodásnak nincs hosszú távú nyertese, a kérdés, hogy ki mennyit veszít általa. 

Dobos Balázs, a Makronóm Intézet szakmai igazgatója

A Gazdaságtudományi Kar dékánja, Fenyves Veronika megosztotta, hogy a Debreceni Egyetem és a Makronóm Intézet között még január közepén köttetett, a gazdaságtudományi képzés fejlesztéséről és egy új kihelyezett tanszék létrehozásáról szóló együttműködési megállapodásnak ez a konferencia az első kézzelfogható állomása. Kitért arra, hogy több mint háromszázan vettek részt a rendezvényen, köztük hallgatók, oktatók és vállalati szakemberek.  

„Az együttműködés és maga a konferencia is remek példa arra, hogy az intézményünk kiemelt figyelmet fordít a különböző vállalati partnerekkel való kooperációra, hiszen ebből mindenki csak profitálhat. A Makronóm Intézettel történő együttműködés révén a közgazdászhallgatóknak lehetőségük van jobban belelátni a globális gazdasági folyamatokba” – mutatott rá Fenyves Veronika. 

A rendezvényt egy panelbeszélgetés zárta: Révész Béla Ákos, a Makronóm Intézet gazdasági elemzőjének moderálása mellett Bács Zoltán kancellár, Santo Martin, a Makronóm Intézet vezető elemzője, Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója, valamint Horváth Levente, az Eurázsia Központ igazgatója vitatta meg a blokkosodás elkerülésének lehetséges módjait.  

Panelbeszélgetés a blokkosodás elkerüléséről

A szakemberek kitértek többek között a zöldátállás kérdésére is, amely nem képzelhető el Kína nélkül, de a fő csapásvonalat a blokkosodás és annak hatásai adták. A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy  

az ideológiai alapú blokkosodás nem jó irány, és szükség van a kölcsönös előnyökön és tiszteleten alapuló nemzetközi együttműködésre. 

A cikk a Debreceni Egyetem honlapján jelent meg. 

Kapcsolódó:

 

Címlapfotó és belső képek: Makronóm

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn