IMF: Ukrajna gazdasága összeomlik a nyugati segélyek nélkül

Szerző: | 2023. december. 22. | Háború, Kiemelt

Kijev 41 milliárd dollárt vár jövőre a Nyugattól. Ha az első részleteket nem kapja meg sürgősen, március elejére összeomolhat a gazdaság, azzal pedig véget is érne a háború.

A Kijevnek szánt segélyek mielőbbi útba indítását sürgeti Krisztalina Georgieva. Az IMF vezérigazgatója szerint Ukrajna gazdasági túlélése a szövetségesek extra segélyeitől függ, az EU-nak és az Egyesült Államoknak tehát a lehető leghamarabb teljesítenie kell az ígéreteit. A többletfinanszírozás leállása vagy hosszabb ideig tartó felfüggesztése ugyanis jóvátehetetlen károkat okoz majd Ukrajna gazdaságában – egy ponton túl pedig a folyamat visszafordíthatatlanná válik, és gyakorlatilag leállítja a háborúban álló ország működését.

Az ukrán költségvetés jelenleg nem tud mást tenni, mint a beígért nyugati összegekre alapozni, bízva abban, hogy azok valóban megérkeznek. A múlt hónapban elfogadott tervezet 41 milliárd dolláros támogatással számol, amelyből – a kijevi tervek szerint – 18 milliárd az EU-ból, 8,5 milliárd az Egyesült Államokból, 5,4 milliárd az IMF-től, 1,5 milliárd a különböző fejlesztési bankoktól, 1 milliárd pedig Nagy-Britanniából érkezne.


Túlélő üzemmód

A kijevi tartalékok pár hónapos hiányt képesek fedezni – hangsúlyozta Georgieva –, ám ha a Nyugat tovább késlekedik, Ukrajna olyan intézkedéseket lesz kénytelen bevezetni, amelyek lehetetlenné teszik a gazdaság viszonylagos stabilitásának a fenntartását.

Az IMF vezérének az aggodalma teljesen jogos: míg az Egyesült Államokban a kongresszusi patthelyzet miatt nem szavazzák meg az ukrán segélyeket is magában foglaló átfogó csomagot, az Európai Unióban pedig Magyarország vétója miatt szünetel a kifizetés.

A helyzetet pillanatnyilag éppen az IMF és a Világbank menti meg, amelyek januárban 2 milliárd dollárnyi kölcsönt fognak folyósítani Kijevnek. Ez azonban csak ideig-óráig oldja meg a problémát, a „nagy” segélyek nélkül az ország gazdaságának túlélési esélyei drasztikusan csökkennek.

Amennyiben a nyugati segélyezési rendszer tartósan kómába kerülne, Ukrajna kénytelen lenne csökkenteni az állam kiadásait, illetve a monetáris finanszírozás veszélyes eszközéhez nyúlni, amely rövid időn belül hiperinflációt robbantana be, előzményeként a borítékolható gazdasági összeomlásnak.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn