Megtörténhet az európai energiamegváltás? 

Szerző: | 2024. március. 18. | Geopolitika, Szankciók, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Európa lázasan keresi a kiutat az energiaválságból. Az MCF Energy az európai földgázigény kielégítésére koncentrálva az osztrák Alpok közelében és Bajorországban tervez fúrásokat, amelyekkel jelentős gáz- és olajkészleteket szeretne kitermelni. Az MCF-nek így kulcsszerepe lehet Európa energiabiztonságának növelésében, miközben az öreg kontinens a zöldátállás felé halad. 

Az olyan szuperóriások, mint az Exxon a nagy tengeri helyszínekre fókuszálnak, például Guyana vagy Namíbia környékére, és hátrahagyják a fő szárazföldi földgáztartalékokat Európában – amely most kétségbeesetten keresi a nem az orosz Gazprom által ellenőrzött hazai forrásokat. 

Az ukrajnai háborút megelőzően Németország fő energiaszolgáltatója a Gazprom volt, ám ezeknek az időknek már vége. Az Európai Unió legnagyobb gazdaságának azonban továbbra is szüksége van földgázra, még akkor is, ha a téli készletek szinte teljesen fel vannak töltve. Ez a töltöttség nem hazai forrásokból származik: a németek feladták korábbi függőségüket, hogy egy másikra cseréljék. A téli tartalék feltöltése igen drága volt, mivel magas áron importált cseppfolyósított földgázról (LNG) van szó. Ezek a források ráadásul veszélybe kerültek, miután a Biden-adminisztráció leállította az új LNG-exportprojekteket.  

Az energiakrízis csúcspontján az EU 40 százalékkal drágábban vásárolt amerikai LNG-t, mint amennyiért korábban vezetéken kapta az orosz földgázt. 

Berlin lázasan épít drága LNG-fogadóállomásokat, pedig lenne egy sokkal olcsóbb alternatíva – ez a szuperóriások által hátrahagyott eszközökben rejlik. Ami túl kicsi volt az Exxonnak és másoknak, az hatalmas potenciált jelenthet az ágazat kisebb szereplőinek. 

És itt jön képbe az MCF Energy. 

Mit tud ez a vállalat? 

Az Oilprice szerint ez az első új részvénytársaság, amely megoldást kínál azon befektetők számára, amelyek az ukrajnai invázió óta kitettek az európai földgázellátásnak. Az MCF mögött álló nagy nevek meggyőző eredményeket mutatnak az energiahordozók felhalmozásában, melyek részvényeit aztán jó áron továbbadhatják, és pontosan tudják, hogy ezt mikor kell tenniük. 

Az első fúrást a jövő héten az osztrák Alpok közelében indítják, az MCF Energy welchaui lelőhelyén. Ez a terület kőzettanilag hasonló az iraki Kurdisztánban és az olasz Appenninekben felfedezett képződményekhez. 

Welchau egy legalább 400 méteres gázmezővel szomszédos, ahol csővezetékben szállítható minőségű, kondenzátumban gazdag földgázt tesztelnek. Az országos gázvezeték-hálózat mindössze 18 kilométerre van innen, így rövid és olcsó bekötési lehetőség kínálkozik a termék hazai piacokra történő eljuttatására. Az MCF 25 százalékban járul hozzá a felfedezőfúrások 2,55 millió euróra becsült és maximált költségeihez.  

Németország északi és déli régióiban az MCF Energy hat széles körű projekt esetében rendelkezik engedéllyel. A vállalat tájékoztatása szerint az itteni fúrások rögtön az osztrák területen végzett kutatás után fognak kezdődni. Ezek az egyébként kulcsfontosságú projektek annak köszönhetők, hogy az MCF teljesen felvásárolta a német Genexco GmbH-t, amelyet 2014-ben alapítottak az energiaipar legnagyobb szereplői. A cég gondosan összeállított egy feltárási és kutatási portfóliót, amikor még nem sokan figyeltek oda rá. A felvásárlást követően négy kulcsprojekt került az MCF Energyhez, többek között korábban már kifúrt kutak és két felfedezett földgázforrás.  

A vállalat kezébe került Reudnitz is, ahol bizonyítottan nagy kiterjedésű földgázmező található, és ahol  kőolajlelőhelyek felkutatása is zajlik. 

Az MCF a Lech-koncessziót is megszerezte, amely egy 10 négyzetkilométeres helyszín három kifúrt kúttal és két felfedezett forrással. Emellett szintén felvásárolták a keleti Lech-mezőt, amely körülbelül 100 négyzetkilométeres kiterjedésű, illetve az Erlenwiese-koncessziót Rhein Grabenben, ami körülbelül 80 négyzetkilométeren fekszik. 

Mik a tervek Németországban? 

A vállalat szerint a próbatermelés 2024 végéig fog tartani. A tesztelést követően kriogén-technológiával kötnék meg a héliumot és a nitrogént. Az MCF egy független felmérés alapján 118,7 milliárd köbméter metán-, 1,06 milliárd köbméter hélium- és 4,4 millió hordó kőolajmennyiséget becsül a területen. A következő fúrás rögtön a – jelenleg márciusra tervezett – ausztriai után Bajorországban lesz, ahol a Lech-koncesszió Kinsau 1-es kútját fogják újra megnyitni.  

1983-ban ez a kút a tesztek alapján maximum 679 604 köbmétert volt képes kitermelni egy nap alatt.  

A Genexco felvásárlásának köszönhetően itt 20 százalékos az MCF Energy részesedése, ami azt jelenti, hogy a fúrási költségeket nem ők fogják fedezni – a vállalat szerint ez körülbelül 5 millió euró lehet. 

Az MCF jelentős időt fordított a kút alatt lévő források elemzésére, de nemcsak a kitermelhető földgázra, hanem az itt található kőolajmezőre is figyelnek. James Hill vezérigazgató megjegyezte, hogy már az 1980-as években az akkori technológiával is 200 hordónyi olajat termeltek ki a kút segítségével. A vállalat vizsgálja, hogyan lehetne egy vízszintes fúrást is végrehajtani, hogy elérjék a környéken lévő szénhidrogéneket rejtő részeket is. 

Az infrastruktúra szintén készen áll. Kevesebb mint két kilométerre van csatlakozási lehetőség a gázvezetékekhez, és van egy csővezetékekkel foglalkozó helyi társaság is, amely valószínűleg költségmentesen kapcsolódhat hozzá. 

A Kinsau 1-es kút szomszédságában, Délnyugat-Bajorországban található a keleti Lech-forrásmező, jó 100 négyzetkilométeres kiterjedéssel, teljes mértékben az MCF Energy tulajdonában. Itt a cég egy jelentős, 4,6 millió eurós feltárási programra készül. 

A Lech-koncessziók esetében az MCF 120 négyzetkilométernyi 3D-s térképpel rendelkezik, és ezt a legújabb mesterséges intelligencia (MI), gépi tanulás alapú analízisek és több cég segítségével tárják fel. Ha találnak valamit, akkor több potenciális fejlesztési helyszínt kereshetnek majd. 

Az Erlenwiese-koncesszióval kapcsolatban a 2D-s szeizmikus adatokat dolgozzák fel újra, és a 3D-s adatok beszerzése is folyamatban van MI-támogatás segítségével. 

Ezen túlmenően az MCF Energy a Genexco felvásárlásával további 10 projektterületre vonatkozó, saját adatbázissal rendelkezik, amely geológiai és szeizmikus információkat, illetve a kutak adatait is tartalmazza.  

A további felvásárlások ezen nyilvántartás alapján történhetnek. 

Mentőöv Európának? 

Jelenleg Nyugat-Európa a világ minden tájáról importál gázt, de igen magas áron, sőt ezen államok még a szénhez is visszatértek, csak hogy kiszabadulhassanak az orosz energiafegyver szorításából. 

Európának egy biztonságos, saját energiaforrásra van szüksége, és az átállás miatt tisztábbra, mint a szén. A földgáz átmenetileg éppen ilyen lehet.  

A megújulók önmagukban nem fedezik az igényeket, ezt az öreg kontinens akkor tanulta meg, amikor az ukrajnai invázió miatt Moszkva ellen kivetett szankciók következményeként energiaválságba került. 

A krízis a Bloomberg 2022. decemberi számításai szerint az Európai Uniónak 1000 milliárd dollárba került. Az egyetlen középtávú megoldás a saját földgáz lehet, az esetleges lyukakat pedig ki lehet pótolni LNG-vel. 

Kiderült, milyen alacsony az európai földgázberuházások aránya, és most a történelmi energetikai újrakezdés kellős közepén dollármilliárdok forognak kockán. A földgázt újra zöldnek és fenntarthatónak minősítették, ami jó hír az MCF számára. 

Az LNG-importok nagy mennyiségben nem fenntarthatók, és ha Kína gazdaságának Covid utáni felépülése befejeződik, Európa el lesz adósodva. 

Az MCF Energy már komoly portfólióval rendelkezik a magas minőségű európai földgázprojektek területén, Ausztriában és Németországban a különböző fázisú tesztprojektek pedig jó kilátásokkal kecsegtetnek. A vállalat világszínvonalú csapata régóta dollármilliárdos nagyságrendű kimenő tranzakciókkal büszkélkedhet. 

Mivel idén és jövőre több projektben is fúrásokat terveznek, miközben Európa kétségbeesetten keresi saját földgázát, az MCF-re várhatóan nagy érdeklődés irányul majd. „Amint a szénhidrogének feltűnnek a németországi színhelyek 3D-s szeizmikus felvételein, a tél közepén az emberek fel fognak figyelni rá” – mondta Hill. 

(Forrás: oilprice.com)  

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn