Közös uniós programot sürget Nagy Márton az elektromos autók vásárlásának támogatására 

Szerző: | 2024. február. 16. | Hazai, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter rámutatott, mennyire sikeres Kína a zöldipar támogatása és fejlesztése terén. Kiemelte, az európai ipartámogatási rendszer hiányosságai miatt fennáll a veszélye, hogy kontinensünk le fog maradni az elektromosautó-gyártás és a zöldipar területén. Hozzátette, ezek Magyarország számára is kiemelt fontosságú ágazatok, amelyek rendkívüli potenciált jelentenek hazánknak. 

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) Pénzügyi Csúcstalálkozóján tartott nyitó előadást, amelyben az általános gazdasági folyamatok mellett bemutatta az elektromos járműipar (EV) helyzetét. 

Egyértelmű a kínai dominancia a zöldipar terén 

A tárcavezető kifejtette, hogy 2023-ban globális szinten 14 millió elektromos személyautót adtak el, amelynek 58 százalékát Kínában értékesítették. Ezzel párhuzamosan világszinten az ázsiai ország exportálta a legtöbb gépjárművet.  

Kiemelte, hogy Kínában az eladott autók már közel 30 százaléka elektromos, ez az arány Európában 21, az USA-ban pedig csak 8 százalék. Ennek az alakulását érdemben befolyásolja, hogy 2022-ben összességében Kína biztosította a legtöbb – több mint 22 milliárd dollár – állami támogatást az elektromos járművek vásárlásához. A bőkezű állami szubvenció miatt a zöldipart is az ázsiai ország dominálja.  

Az USA e téren – többek közt az Infation Reduction Actnek köszönhetően – gyors fejlődést mutat,  

Európa viszont az elégtelen ipartámogatás miatt egyre inkább le fog maradni. 

Tavaly a zöldipari gyártókapacitásokba történő beruházások értéke globális szinten 119 milliárd dollárt ért el, ebből csak Kínában több mint 100 milliárdnyi fejlesztést hajtottak végre, miközben a zöldipar alapvető nyersanyagaiban is egyértelmű az ázsiai ország dominanciája.  

Ez megmutatkozik a kínai elektromos járművek árában is, amelyek állami támogatások nélkül is jóval olcsóbbak, mint az amerikai vagy európai gyártmányok. Ez jelentős versenyelőnyt biztosít számukra, így a kínai autómárkáknak egyre nagyobb a részesedésük az elektromos gépjárművek piacán. 

Mindezzel párhuzamosan a hagyományos európai autóiparban jelentős túlkapacitás alakult ki, amelyre a gépkocsigyárak alacsony kapacitáskihasználtsága is rámutat, ennek aránya a kontinensen 70-ről 60 százalékra csökkent 2019 és 2023 között. 

Szükség van egy közös uniós elektromosjármű-vásárlást ösztönző programra 

A miniszter kiemelte,  

Magyarország exportteljesítményében a high-tech zöldenergiatároló rendszer és az autóipar kiemelkedő fontosságú.  

A zöldenergia-tároló rendszerek exportjának GDP-arányos értéke meghaladja az 5 százalékot, ami a legmagasabb érték az unión belül, ráadásul Kína, az Egyesült Államok és Németország mögött Magyarország lehet az egyik legnagyobb energiatárolórendszer-gyártó a világon. Ezt támogatja az is, hogy a bejelentett új beruházások több mint 80 százaléka az EV-ökoszisztémához kapcsolódik. 

Nagy Márton kockázatként azonosította, hogy Németországban az elektromos járművek értékesítése nyolc évig növekedett töretlenül növekedett, azonban főként az állami támogatás megszűnése miatt – a Német Autóipari Szövetség előrejelzése szerint – 2024-ben 14 százalékos visszaesés következhet be.  

Megállapítható, hogy míg az ottani autóipar egyre kevesebb embert foglalkoztat, addig az USA-ban érdemben nő az alkalmazottak száma a területen. A miniszter hozzátette, hogy az európai, különösen a német elektromosautó-gyártás versenyképességének a romlása – az elmúlt évek sikeres földrajzi diverzifikációja ellenére –  

súlyosan veszélyezteti a hazai gépkocsiipar és a beszállítói szereplők helyzetét, beleértve a járműgyártást és az energiatároló rendszerek előállítását is. 

A tárcavezető megállapítása szerint  

az európai elektromosautó-ipar fellendítése és megerősítése érdekében ezért lépni kell, és uniós szintű elektromosjármű-vásárlásösztönző programot szükséges indítani,  

ugyanis az USA-val és Kínával szemben Európában nincs egységes ösztönző program, amely versenyelőnyt biztosítana az európai gyártású elektromos autók számára. Kifejtette ezért, hogy lépést kell tartani az Egyesült Államokkal és Kínával, amelyek jelentős költségvetési forrásokat fordítanak a saját iparuk támogatására. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn