Az ENSZ-főtitkár mindenkit kiosztott Davosban

Szerző: | 2024. január. 17. | Geopolitika, Kiemelt, Világgazdaság

António Guterres szerint a világ a vezetők és a vállalatok paradox viselkedése miatt nem képes kezelni a globális válságokat. Az ENSZ-főtitár arra is rámutatott, hogy a mesterséges intelligencia csak a szakadékot fogja mélyíteni konszenzusos szabályozás hiányában.

Az ENSZ főtitkára január 17-én, a Világgazdasági Fórumon mondott beszédében a globális bizalomválságot egy paradoxonnak tulajdonította. Mint mondta, a politikai és vállalati vezetők egyáltalán nem tudják kezelni az egyértelmű kockázatokat – különös tekintettel a klímaváltozás és a mesterséges intelligencia korlátok nélküli alkalmazásának veszélyeire – számolt be a Guardian.

Szerinte az, hogy a két legveszélyesebb terület kérdéseit újra és újra megvitatják konferenciákon, csúcstalálkozókon és a davosihoz hasonló eseményeken, mindenképpen üdvös,

ám a geopolitikai széttagoltság megakadályozza, hogy az országok globális stratégiát és megoldásokat alkalmazzanak a problémák kezelésére.

Nem csoda, hogy az emberek mindenhol elvesztik a kormányokba, intézményekbe, valamint a pénzügyi és gazdasági rendszerekbe vetett hitüket” – tette hozzá.

Klímakétely és a pokoli AI

Guterres rámutatott: a klímaösszeomlás elkezdődött, de az országok továbbra is növelik szén-dioxid-kibocsátásukat. Ezzel párhuzamosan a fosszilis energiára épülő ipari és kereskedelmi vállalatok több millió dollárt fektetnek olyan kampányokba, amelyeket a haladás megfékezése, valamint az olaj és a gáz korlátlan áramlásának fenntartása érdekében indítottak.

A fosszilis tüzelőanyagok fokozatos megszüntetése elengedhetetlen és elkerülhetetlen. Ezen semmi nem változtat. Reméljük, nem cselekszünk máris túl későn” – mondta.

A főtitkár a technológiai vállalatokhoz is intézett néhány keresetlen szót. Szerinte a nagy techcégek a profit növelése érdekében teljesen figyelmen kívül hagyják az emberi jogokat, a személyes adatok védelmét és a társadalmi hatásokat. A mesterséges intelligencia berobbanása csak fokozza a problémát, ezért arra kérte a kormányokat és a davosi „elitet”, hogy vegyenek aktívan részt az ENSZ munkájában, és dolgozzanak ki közösen a mesterséges intelligenciával kapcsolatban egy olyan irányítási rendszert, amely úgy aknázza ki annak előnyeit, hogy közben csökkenti az alkalmazása kockázatait.

Szisztematikus erőfeszítésre van szükség annak eléréséhez is, hogy a fejlődő gazdaságok profitálhassanak a mesterséges intelligenciában rejlő óriási lehetőségekből. Át kell hidalnunk a digitális szakadékot ahelyett, hogy elmélyítenénk” – fogalmazott az ENSZ-főtitkár.

***

Kapcsolódó:

További cikkeink Davosról:


Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn