Zelenszkij davosi katarzisa

Szerző: | 2024. január. 17. | Geopolitika, Háború, Kiemelt, Világgazdaság

Miután az ukrajnai háború a közel-keleti konfliktus kirobbanása és terebélyesedése óta kikerült az érdeklődés középpontjából, Zelenszkij elnök újabb turnéra indult, hogy meggyőzzön mindenkit arról, érdemes Kijevet tovább finanszírozni. Január 16-án Davosba ment, hogy a Világgazdasági Fórumon érveljen a minél több segély és befektetés mellett.

A hamarosan harmadik évébe lépő háború az amerikai elnökválasztási kampány egyik hangzatos, de az USA belpolitikája szempontjából egyáltalán nem annyira lényeges pontjává csendesült: messze tűnt időket idéznek csak a szlogenek és az „addig támogatjuk Ukrajnát, ameddig csak szükséges” mondat. Az Európai Unió segélyei jelenleg a semmiben lebegnek, a globális dél változatlanul nem hajlandó Ukrajnát Oroszország ellenében támogatni, miközben erősödnek a tűzszünetet szorgalmazó hangok.

Színpadra született

Zelenszkij kettős céllal utazott a Világgazdasági Fórumra: egyfelől megpróbálja visszahódítani a világszínpadot, amelynek egy évvel ezelőtt még tagadhatatlan sztárja volt, és igyekszik a narratíva középpontjába ismét Ukrajnát állítani, másfelől üzenni akart a gazdasági elitnek: nemcsak a demokráciába és a szabad világba fektetnek be, ha üzletelni kezdenek Ukrajnában annak újjáépítése érdekében, de anyagilag is jól járnak, hiszen a romjaiból újjáéledő nemzet valóságos aranybánya lesz a befektetői csoportok számára.

Majd. Valamikor.

Az ukrán elnök ugyan összegründoltatott egy újabb békekonferenciát Davos előestéjén, ahol ismét – a meg sem hívott oroszok számára teljesen elfogadhatatlan – tízpontos javaslatának támogatására próbálta rávenni a globális dél legbefolyásosabb országait – teljesen eredménytelenül.

A befektetések bevonzásához elsősorban a háborúnak kellene véget vetni, ám a tízpontos béketerv egyes tételei (teljes orosz kivonulás, az összes elfoglalt terület visszaadása stb.) nemcsak Putyint késztetik legyintésre, de azokat is, akiktől Zelenszkij most a segítséget várná. Sőt:

kimondva vagy kimondatlanul, nem sok nyugati ország hisz abban, hogy Ukrajna a végtelenségig tudja folytatni a háborút a sokkal előnyösebb helyzetben lévő orosz hadsereggel és gazdasági erővel szemben.

A békekonferencia értelmetlenségét jól jelzi, hogy mindenki azt leste, megjelenik-e Kína a tárgyaláson, hiszen Oroszországhoz fűződő kapcsolatai révén egyedül Peking lenne esélyes meggyőzni Putyint, hogy vessen véget a háborúnak. Ám Hszi Csin-ping változatlanul nem kíván beleszólni ilyen módon az ukrajnai háborúba, és mivel már bemutatta saját béketervét a konfliktus rendezésére – amivel viszont a Nyugat nem volt hajlandó foglalkozni –, most sem küldött képviselőt a davosi ukrán kezdeményezésre.

Zelenszkij sejthette a végkimenetelt, így el sem utazott az Ukrajnáról szóló békekonferenciára, két nappal később azonban mégis Davosban termett, és személyesen igyekezett meggyőzni az egyre szkeptikusabb globális elitet arról, milyen lehetőségek rejlenek a háborúban és az ukrajnai befektetésekben.


Párhuzamos világok

A Zelenszkijre várók hangulatát Ursula von der Leyen alapozta meg. Az Európai Bizottság elnöke szerint Oroszország már el is veszítette a háborút, csak még nem hajlandó belátni.

Mint mondta, Moszkva már elvesztette katonai képességeinek és az általa elfoglalt területeknek a felét, visszaszorult a Fekete-tengeren, ahol Ukrajna újra megkezdhette a világ gabonaellátását, az igazi gazdasági kudarcot azonban a szankciók jelentették a Kreml számára, hiszen azt eredményezték, hogy Oroszország Kínával került függőségi viszonyba.

Ursula von der Leyen Moszkva politikai kudarcaként említette Finnország csatlakozását a NATO-hoz, valamint azt, hogy „Ukrajna minden eddiginél közelebb került az uniós csatlakozáshoz”.

Miután tömören összefoglalta, hogy Oroszország minden stratégiai célkitűzése már a múlté, gyorsan figyelmeztette a Nyugatot: nehogy leállítsák Ukrajna segélyezését és felfegyverzését, hiszen Kijev csak így lesz képes elrettenteni Putyint a további agressziótól.

Az ukránoknak kiszámítható finanszírozásra van szükségük 2024-ben és azt követően is. Elegendő fegyverkészletet kell nekik biztosítani ahhoz, hogy megvédjék Ukrajnát és visszaszerezzék területeiket” – figyelmeztetett az Európai Bizottság elnöke, utalva a Washingtonban és az Európai Unióban eddig jól működő, ám jelenleg elzárt pénzcsapra.

A támogatások befagyásával kapcsolatosan Ursula von der Leyen bizakodásának adott hangot, szerinte nem lesz akadálya az Orbán Viktor által megvétózott 50 milliárd eurónyi segély utalásának. A szintén jelen lévő – és Zelenszkijjel üzleti megbeszélésen részt vevő – Chris Coons demokrata szenátor pedig „magabiztosan” közölte, hogy az Egyesült Államok által ígért 61 milliárd dollár is készpénznek vehető.

Öröm tehát van, segély egyelőre nincs.

Ursula von der Leyen és Volodimir Zelenszkij Davosban
Ursula von der Leyen és Volodimir Zelenszkij Davosban

Deal? Deal!

Zelenszkij beszédét a szokásos, általa leghatásosabbnak vélt panelekből állította össze. Rögtön az elején őrültnek nyilvánította Putyint, majd rátért arra, hogy Európában nem létezik még egy hadsereg, amely képes lenne megállítani az oroszokat – márpedig ha Ukrajna nem tart ki, akkor a Kreml következő lépése már a NATO és az Európai Unió megtámadása lesz.

Az ukrán elnök odareccsentett a Nyugatnak azért is, mert óva intették, hogy Ukrajna oroszországi célpontokat támadjon (ezzel gyakorlatilag meg is erősítette az USA és Németország aggodalmát, amely miatt a két ország eddig nem küldött nagy hatótávolságú rakétákat Kijevnek). „Ez a tanács sok ember életébe került” – fogalmazott.

De kapott egy enyhe célzást a szankciókért lelkesedő Ursula von der Leyen is. Mint mondta, nem érti az örömöt a szankciók hatásosságát illetően, amikor az Oroszország által Ukrajnára kilőtt rakéták tömve vannak nyugati alkatrészekkel.

Az ukrán elnök kitart azon álláspontja mellett, hogy az idei év sorsdöntő lesz. A Nyugat (elsősorban az Egyesült Államok) halk tanácsa ellenére nem akar taktikát váltani és „befagyasztani” a háborút. Mint mondta,

2014-ben már megtették ezt, de Oroszország étvágya csak megnőtt tőle.

Zelenszkij végül üzletet ajánlott a vállalatoknak: fektessenek be Ukrajnában, cserébe Ukrajna garantálja a biztonságukat az orosz fenyegetéssel szemben. Beszéde reggelén ugyanerről győzködte mintegy hetven vállalat elnökét, azzal érvelve, hogy az ukrán kitartás, leleményesség és intelligencia a nyugati tőkével kombinálva képes lesz újjáépíteni és ellenállóvá tenni az ukrán gazdaságot, a befektetések pedig azt is lehetővé tennék, hogy a menekültek nagy része hazatérjen külföldről. (Azt már nem tette hozzá, hogy akkor végre be is lehet őket sorozni.)

A Guardian összegzése szerint Zelenszkij standing ovationt kapott, ami nagyon ritka Davosban. Bár tavaly a videóüzenete is elég volt ugyanehhez. Ha még jövőre is állva tapsolnak neki a Világgazdasági Fórumon, amiért újabb segélyeket kér, az már nagyon rosszat fog jelenteni.

***

Kapcsolódó:


Nyitókép: MTI/AP/Markus Schreiber
Belső fotó: Ursula von der Leyen és Volodimir Zelenszkij a Világgazdasági Fórum 54. találkozóján Davosban 2024. január 16-án.
MTI/EPA/Bloomberg pool/Stefan Wermuth

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn